Tények és tévhitek - Egészséges-e a csokoládé?
A csokoládé a legjobb barátunk, megvigasztal a bajban, kisegít a nagy megmérettetések előtt, megédesíti a napot, de sajnos olykor bűntudatot okoz. Rémes szavak villannak fel előttünk, cukorbetegség, elhízás, fogszuvasodás – valóban tartanunk kell ezektől a „mellékhatásoktól”?
Vannak olyan élethelyzetek, időszakok, amikor kétségbeesetten nyúlunk a kedvenc szeletünk felé, legyen az szerelmi bánat, vagy egy rosszul sikerült este. A fogyókúrázok egy-egy nagyobb éhségroham idején bűntudattal majszolják, és közben megfogadják, hogy holnap kevesebbet esznek, vagy többet mozognak. Ha sanyargatjuk magunkat és megpróbálunk lemondani a bűnös élvezetről, akkor valószínűleg egy idő után elgyengülünk és egy ilyen pillanatban befalunk egy egész táblával, ami egyáltalán nem egészséges.
A csokoládé energiatartalma elég magas, 100 gramm átlagosan 600-800 kalóriát tartalmaz, ami egy átlagos testalkatú nő ebédjével egyenértékű, ám nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot.
A csokoládé esetében két dologra kell odafigyelni: a mértékre és minőségre.
A minőségről annyit, hogy egy szelet csokoládé minősége a kakaótartalmával együtt növekszik. Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál kevesebb benne a ballasztanyag. A csokoládé legértékesebb és legegészségesebb összetevője a kakaó. A kakaóban rengeteg antioxidáns van, emellett magas a kálium és magnézium tartalma.
Sajnos a tejcsokoládé fele olyan egészséges sincs, mint egy magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoláde, mert a benne lévő tej és cukor gátolja a kakaóban lévő anyagok felszívódását, így csak élvezeti értéke van. Mindemellett a tejcsoki fogyasztása megnöveli a vércukor szintet és hamarabb válsz éhessé, és további nassolnivalókra vágysz majd.
A magas kakaótartalmú étcsokiból (60%-os kakaótartalom felett) a tábla méretétől függően már egy-két kocka elegendő, töményebb íze miatt. Megnyugtató, hogy ez a pár kocka is nagy mennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmaz, tehát nem kell megenned egy fél táblát, hogy fedezd a napi szükségleted.
A szíved egészségéért:
A keserű csokoládé fogyasztása hozzájárul a szív egészségének fenntartásához
- - a benne található flavonoidok és antioxidánsok gátolják a vérlemezkék összecsapódását és segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és csökkentik a vérnyomást
- - a csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek növelik a HDL, vagyis jó koleszterinszintet, és csökkentik az LDL, azaz rossz koleszterinszintet
Összegzésképpen elmondható a csokoládéról, hogy nagyon egészséges, amennyiben a keserű típust fogyasztod, és abból sem halomszámra.