Tények és tévhitek - Egészséges-e a csokoládé?

A csokoládé a legjobb barátunk, megvigasztal a bajban, kisegít a nagy megmérettetések előtt, megédesíti a napot, de sajnos olykor bűntudatot okoz. Rémes szavak villannak fel előttünk, cukorbetegség, elhízás, fogszuvasodás – valóban tartanunk kell ezektől a „mellékhatásoktól”?

Vannak olyan élethelyzetek, időszakok, amikor kétségbeesetten nyúlunk a kedvenc szeletünk felé, legyen az szerelmi bánat, vagy egy rosszul sikerült este. A fogyókúrázok egy-egy nagyobb éhségroham idején bűntudattal majszolják, és közben megfogadják, hogy holnap kevesebbet esznek, vagy többet mozognak. Ha sanyargatjuk magunkat és megpróbálunk lemondani a bűnös élvezetről, akkor valószínűleg egy idő után elgyengülünk és egy ilyen pillanatban befalunk egy egész táblával, ami egyáltalán nem egészséges.

A csokoládé energiatartalma elég magas, 100 gramm átlagosan 600-800 kalóriát tartalmaz, ami egy átlagos testalkatú nő ebédjével egyenértékű, ám nem tartalmaz minden szükséges tápanyagot.

A csokoládé esetében két dologra kell odafigyelni: a mértékre és minőségre.
A minőségről annyit, hogy egy szelet csokoládé minősége a kakaótartalmával együtt növekszik. Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál kevesebb benne a ballasztanyag. A csokoládé legértékesebb és legegészségesebb összetevője a kakaó. A kakaóban rengeteg antioxidáns van, emellett magas a kálium és magnézium tartalma.

Sajnos a tejcsokoládé fele olyan egészséges sincs, mint egy magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoláde, mert a benne lévő tej és cukor gátolja a kakaóban lévő anyagok felszívódását, így csak élvezeti értéke van. Mindemellett a tejcsoki fogyasztása megnöveli a vércukor szintet és hamarabb válsz éhessé, és további nassolnivalókra vágysz majd.

A magas kakaótartalmú étcsokiból (60%-os kakaótartalom felett) a tábla méretétől függően már egy-két kocka elegendő, töményebb íze miatt. Megnyugtató, hogy ez a pár kocka is nagy mennyiségű antioxidánst és vitamint tartalmaz, tehát nem kell megenned egy fél táblát, hogy fedezd a napi szükségleted.

A szíved egészségéért:
A keserű csokoládé fogyasztása hozzájárul a szív egészségének fenntartásához

  • - a benne található flavonoidok és antioxidánsok gátolják a vérlemezkék összecsapódását és segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és csökkentik a vérnyomást
  • - a csokoládé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek növelik a HDL, vagyis jó koleszterinszintet, és csökkentik az LDL, azaz rossz koleszterinszintet

Összegzésképpen elmondható a csokoládéról, hogy nagyon egészséges, amennyiben a keserű típust fogyasztod, és abból sem halomszámra.

Oldalak

Video Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok
Fashion&Beauty
A haj porozitásának három különböző típusa létezik, amelyek mindegyikét a hajszál kutikularétegének állapota határozza meg.
Lifestyle
A Mérleggel ma rettentően ellenséges lehet egy barátja vagy kollégája. Napi horoszkóp.
Lifestyle
A Vízöntő a hétvégén megismer valakit, aki miatt válaszút elé kerül. Hétvégi szerelmi horoszkóp!
Utazás
A kalandok és az utazás nem csak a fiataloknak valóak. Nem is gondolnánk, milyen sok pozitív hatása van az egészségünkre nézve, ha idősebb korban is nekivágunk egy utazásnak.
Lifestyle
Folyamatos fenyegetéseknek vagyunk kitéve az interneten, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy ne tudják ellopni az adatainkat.
Egészség
Az alkoholról bebizonyosodott, hogy többfajta daganat kialakulásának a kockázatát fokozza. Azonban ebben a fajtában van olyan anyag is, ami pont, hogy rákellenes!