Probiotikumok - Az egészséges bélrendszer titka
Szervezetünk bélflórája az immunrendszerünk erősítése mellett a kórokozókkal szembeni védelemért is felelős. Mire jók pontosan és hogyan érdemes bevinni a szervezetünkbe az egyensúly fenntartásához szükséges probiotikumokat?
A bélflórát támogató jótékony baktériumok az úgynevezett probiotikumok. A prebiotikumok ezzel szemben a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, segítik a jótékony baktériumok szaporodását, illetve a káros baktériumokkal szembeni túlsúlyba kerülését.
A jótékony baktériumok támogatására azért van szükségünk, mert a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák felboríthatják bélrendszerünk természetes baktériumegyensúlyát, és eltolhatják a káros baktériumok felé. Az egyensúly fenntartásához és a kórokozók elleni védelemhez pre- és probiotikumokra egyaránt szükségünk van.
Probiotikumot vihetünk be a szervezetünkbe táplálékok, de akár étrendkiegészítők segítségével is. A jótékony hatású baktériumok sokféle ételünkben megtalálhatók, például a savanyított tejtermékekben (joghurtban, kefírben), de tartalmazzák őket az érlelt sajtok, sajtkrémek, túrókészítmények is. Ugyancsak kiváló forrásai egyéb, erjesztéssel előállított ételek, mint például a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka.
A probiotikus, élőflórás joghurt és a kapszulás vagy tablettás kiszerelésben árult probiotikumok közti legfőbb különbség, hogy míg az előbbi élő baktériumokat tartalmaz, az utóbbiban liofilizált, azaz fagyasztva szárított, de életképes baktériumok találhatók. Mivel minden ember bélflórája egyedi, ezért érdemes több módon is bejuttatni ezeket a jótékony baktériumokat a szervezetünkbe.