Megvan a vastagbélrák ellenszere? Ilyen egyszerűen ki lehetne védeni a halálos kór kialakulását
A szakemberek szerint az összes vastagbélrákos esetnek mindössze az 5-10 %-ában játszanak szerepet a genetikai tényezők, hiszen legnagyobb mértékben az egészségtelen táplálkozás ad táptalajt a kórnak. A vitális anyagokban bővelkedő étrend tehát az egyik leghatásosabb fegyver – cikkünkből megtudhatod, mit kell és mit nem szabad fogyasztanod ahhoz, hogy egészséges maradj.
Fogyasztanod kell
Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek
Az omega-3 zsírsavak gyulladás-és koleszterincsökkentő hatásúak, ráadásul remek rákmegelőző tulajdonsággal is bírnak. Megtalálhatóak halakban (hering, makréla, szardínia, lazac, tonhal), a lenmag-, kendermag, repce- és szójaolajban, a dióban, illetve a len-és kendermagban.
Savanyított tejtermékek
Ami a tejtermékeket illeti, a savanyított tejtermékeket kell előnyben részesíteni, mint például a sovány natúr joghurtot, a túrót, az aludttejet, az írót, a kefírt.
Szénhidrátok
Sokan ellenségnek kiáltják ki a szénhidrátokat, pedig teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök és burgonya formájában kiváló rákmegelőzők.
Növényi hatóanyagok
A rendkívül hatásos növényi hatóanyagok közül a legjelentősebbek a karotinoidok, a szulfidok, a olifenolok, a flavonoidok, a szaponinok, a glukozinolátok, a fitoösztrogének, a növényi szterinek, terpének és ballasztanyagok. Antioxidáns, vérzsír-és koleszterincsökkentő, vércukorszintet szabályozó, immunrendszert serkentő, antimikrobiális, gyulladásgátló és emésztésjavító tulajdonságaik miatt remekül erősítik a szervezetet.
Fűszernövények
Főképp a rozmaring, a szurokfű, a majoránna, a kakukkfű, a bazsalikom és a kurkuma hatásos.
Bogyós gyümölcsök
A málna, az eper és a fekete áfonya köztudottan rákellenes hatású, hiszen a rákképző és a ráksejtek által termelt transzmitter anyagok termelődését gátolják, ami nem előrehaladott állapotú tumor esetén a kezdetleges daganatok pusztulását okozza.