Rengeteg sajt, többek között a gorgonzola, a camambert, a cheddar, a parmezán és a svájci sajt is tartalmaz egy bizonyos tiramin nevű vegyületet. Ez egy olyan anyag, amely a sajtban lévő fehérjék folyamatos lebomlása során keletkezik, így tehát minél tovább érlelődik egy sajt, annál több tiramint tartalmaz. Ezenkívül egyébként a vegyület a szervezetben is megtalálható aminosav, mely segít a vérnyomás szabályozásában. A tiramin az agyban az erek szűküléséért és tágulásáért felelős, az erek mechanikai elváltozásai pedig szintén lüktető fejfájást okozhatnak.
5. Érlelt sajt
Rengeteg sajt, többek között a gorgonzola, a camambert, a cheddar, a parmezán és a svájci sajt is tartalmaz egy bizonyos tiramin nevű vegyületet. Ez egy olyan anyag, amely a sajtban lévő fehérjék folyamatos lebomlása során keletkezik, így tehát minél tovább érlelődik egy sajt, annál több tiramint tartalmaz. Ezenkívül egyébként a vegyület a szervezetben is megtalálható aminosav, mely segít a vérnyomás szabályozásában. A tiramin az agyban az erek szűküléséért és tágulásáért felelős, az erek mechanikai elváltozásai pedig szintén lüktető fejfájást okozhatnak.