Valóban egészségtelen a margarin? A szakemberek végre tiszta vizet öntenek a pohárba
Rengeteg tévhit kering a margarinfogyasztással kapcsolatban, úgyhogy a laikus szendvicsfogyasztó már nem is tudja, minek, kinek higgyen. Jótékonyan hat a szervezetünkre, esetleg károsan? Tényleg hizlal? Valóban növeli a koleszterinszintet? Most szakemberek segítségével öntünk tiszta vizet a pohárba - olvass tovább a részletekért!
Otthon is készíthetsz margarint
A margarinfogyasztásról évek óta keringenek bizonyos tévhitek, így valóban nehéz eldönteni, szüksége van rá a szervezetnek vagy nem. Bevallom őszintén, néhány éve én is inkább amellett döntöttem, hogy nem "használom", mivel bizonytalan voltam abban, van-e bármilyen helye is a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Nos, a szakemberek egyetértenek abban, hogy igenis van.
„A margarinok kiemelten pozitív szerepet tölthetnek be a táplálkozásban, alapanyagai a legújabb táplálkozási ajánlásokhoz illeszkednek, a gyártási folyamat pedig a lehető legegyszerűbb fizikai műveleteket jelenti, és lényegében a vajköpüléssel analóg tevékenység” – fogalmazott Dr. Somogyi László, élelmiszeripari mérnök, egyetemi docens az Unilever sajtótájékoztatóján.
Arról, hogy a gyártási folyamat a lehető legegyszerűbb fizikai műveletet jelenti, mi magunk is meggyőződhettünk, hiszen Szikora Péter séf megmutatta nekünk, hogyan lehet akár otthon is elkészíteni a margarint - az eljárás ugyanazt a keverési és hűtési folyamatot követte, mint az üzembeli gyártás. Szikora háromféle olajat (len, repce és napraforgó) dolgozott össze némi pálmazsírral egy botmixer segítségével, és hangsúlyozta, hogy egy percre sem szabad leállni a keveréssel. Közben sárgarépalevet, vizet, tejszínt, sót, citromos olíva olajat adott a masszához, majd fagylaltgépbe tette, hogy lehűtse, és elérje a kenhető állagot.