Nem a barna, a basmati vagy a jázmin az: ez a rizsfajta a legegészségesebb - Még a bélrák kockázatát is csökkenti
Sokan nem ismerik ezt a rizsfajtát, pedig ezerszer finomabb, mint azok, amiket általában fogyasztunk.
Te hallottál már róla?
A rizs a világ egyik legelterjedtebb gabonaféléje, amely az ázsiai konyhák alapélelmiszere, de a világ számos más régiójában is népszerű köretként ismert, például hazánkban. Enyhe ízének és könnyű állagának köszönhetően kiválóan illik húsok, halak, zöldségek és szószos ételek mellé, így széles körben alkalmazzák köretként például pörköltekhez, currykhez és sültekhez, emellett az elkészítése is igen egyszerű és gyors. A legnépszerűbb rizsfajták közé tartozik a hosszúszemű (például basmati és jázmin), amely pergős marad főzés után, a rövidszemű (mint az arborio), ami inkább krémes, és például rizottó készítésére alkalmas, valamint a kerek szemű, ragacsos rizs, amit előszeretettel használnak sushiban. Ez az étel nem mellesleg könnyen emészthető és tápláló, szénhidrátban gazdag, így kedvelt alapanyag, ám az egyik legegészségesebb fajtáját sokan ennek ellenére sem ismerik, pedig hihetetlen, hogy milyen hatást gyakorol testünkre és szervezetünkre - igazi szuperélelmiszernek tartják, nem véletlenül. Galériánkban eláruljuk, mit tapasztalhatsz, ha rendszeresen fogyasztod!
Nagy kérdés ugye, hogy mennyit kell belőle bevinni a szervezetbe, és egyáltalán fontos-e, hogy megvegyük a gyógyszertárban tablettaként.
Leadfotó: 123rf