Így kerüljük el a nyári gyomorpanaszokat - Hasznos tippek az orvostól
A hosszú, meleg nyári estéken, strandolás vagy nyaralás alkalmával hajlamosak vagyunk elcsábulni és eltérni mindennapi étkezési szokásainktól. A jóízű nassolásnak azonban megvan az ára: nemcsak az esetleges pluszkilókkal kell számolni, hanem különféle gyomorbántalmakkal is. Egzotikus utazásunkat szintén megkeseríthetik a különféle fertőzésekből fakadó emésztési gondok. Szakértő segítségével jártunk utána, hogyan előzhetjük meg és orvosolhatjuk a bajt.
A gyomorbántalmak oka
Puffadás, gyomorgörcsök, emésztési gondok, hasmenés vagy székrekedés – olyan kellemetlenségek ezek, amelyek megzavarhatják a nyaralást, de akár a munkában is hátráltathatnak. A gyomorbántalmakat a mindennapos étkezési menetrendünk felborulása is okozhatja, de a közel- és távol-keleti, afrikai, dél-amerikai, földközi-tengeri utazások alkalmával is fokozottan jelentkezhetnek a panaszok. Érdemes ezért odafigyelni, hogy ezeken a helyeken mit és mennyit fogyasztunk.
„Az egzotikus országokban jelentkező gyomorbántalmaknak többféle oka lehet, de leggyakrabban a nem megfelelő higiénia a ludas: fertőző forrást jelent a csapvíz, a mosatlan zöldség, a gyümölcs és a nem kellően megfőzött vagy átsütött étel is” – figyelmeztet dr. Petőházi Melinda belgyógyász szakorvos, aki hozzátette: a megelőzésnek viszonylag egyszerű módjai vannak, amelyeket mindig érdemes betartani. „Kizárólag palackozott vizet fogyasszunk még fogmosáskor is, emellett rendszeresen fertőtlenítsük a kezünket például nedves fertőtlenítő törlővel. Jéggel hűtött üdítőitalt sem tanácsos fogyasztani, és érdemes már az utazás megkezdése előtt probiotikummal erősíteni a szervezetünket” – tette hozzá a szakértő. Azt is kiemelte: lehetőség szerint a zöldségeket, gyümölcsöket hámozzuk meg, kerüljük az utcai árusokat, ne fogyasszunk nyers kagylót, rákot, halat, a húsokat pedig megfelelően átsütve kérjük.