Gyulladások és kellemetlen gázok ellen - Ételek az emésztőrendszer egészségéért
Az emésztőrendszer egészségének alappillére a beleinkben lévő jó baktériumok jelenléte, amely meggátolja a rosszak elszaporodását. Hogy ne boruljon fel az egyensúly, megfelelő ételeket kell fogyasztanunk. Mutatjuk, melyek ezek!
Narancs
A narancsban oldható rostok találhatóak, amelyek a beleket tartják egészségesen. Rendszeres fogyasztásával olyan környezetet teremthetünk az emésztőrendszerünkben, amelyek segítik a jó baktériumok elszaporodását. Ezek váltják ki az úgynevezett butirát nevű zsírsav felszabadulását, amely egészségesen tartja a sejteket.
Vaj
A narancshoz hasonlóan a vaj is tartalmaz butirátot. Ez a mellékterméke a vastagbélben a hasznos baktériumok által erjesztett ételeknek. A butirátban gazdag ételek javítják a bélmozgást és az emésztést. Fontos azonban tudni, hogy csak olyan vajban található meg, amely fűvel táplált tehenek tejéből készült.
Fokhagyma
Bár a fokhagyma baktériumölő vegyületekkel rendelkezik, szerencsére ez nem árt a bélben lévő jó baktériumoknak, sőt, segíti azok szaporodását. Egyedül az irritábilis bél szindrómától szenvedőknek nem ajánlott a fokhagyma fogyasztása, ugyanis olyan szénhidrátokat tartalmaz, amelyeket nehezen lehet megemészteni.