Ezek az ételek fokozzák a termékenységedet
A meddőségkezelés fejlődésével, és a termékenységet középpontba állító kutatások előrehaladtával, érdemes elgondolkodni azon, hogy az étkezés milyen hatással van szervezetünkre e téren.
Friss tanulmányok eredményei szerint bizonyos ételek és tápanyagok valóban serkenthetik, vagy épp visszafoghatják a férfiak nemzőképességét.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása és az egészségesen magas spermiumszám közti összefüggést látszik bizonyítani egy 2009-es tanulmány, miszerint a folsav, C-vitamin, és likopin fokozott bevitele okozott pozitív változást, a vizsgált 61 férfi mintáiban. A kutatók az antioxidánsoknak is szerepet tulajdonítanak a spermiumszám növelésében.
Az üdítőitalokkal ezzel szemben jobb vigyázni. A kólafogyasztás és a spermiumszám csökkenés közt ugyanis összefüggés mutatkozik. 2264 férfi kólafogyasztását nyomon követve arra a következtetésre jutott egy kutatócsoport, hogy akik hetente több mint 20 doboz (napi három) üdítőnél többet fogyasztottak, azoknál gyakrabban fordult elő alacsony spermiumszám. A tudósok nem tudják biztosan, hogy mi is árt a kólában az örökítő anyagnak, de úgy vélik, hogy nem a koffein.
Az Illinois Egyetem kutatásai, a csak halakban fellelhető omega 3 zsírsav termékenységre gyakorolt hatásait vizsgálják. Manabu T. Nakamura, D.V.M., Ph.D. biológus állásfoglalása szerint korai volna bármilyen ajánlást kiadni az ajánlott omega 3 bevitel tekintetében, de valószínűsíti, hogy akármilyen dózis jót tesz.
Kerülendő viszont a szója minden formájának mértéktelen fogyasztása, mivel ez a kólánál is rosszabb hatást gyakorol az urak termékenységére. A kutatók véleménye szerint a szójában előforduló izofavinok a szervezetben végbemenő anyagcsere folyamatok következtében történő módosulása okozza a spermiumok pusztulását, a csökkenést pedig egereken végzett kísérletek után 25%-osra teszik.