Ételeink pezsdítő fűszerei

Ételeink elengedhetetlen kellékei a fűszerek. Izgalmas, ínycsiklandó fogást varázsolhatunk attól függően, hogy milyen ízesítőt választunk. Íme néhány segítség!

Gyömbér
A növény földalatti részét hasznosítjuk, az úgynevezett rizomáját. Vásárláskor érdemes megvizsgálni közelebbről, mert a fiatalabb rizomák íze kevésbé karakteres, mint az öregebb változataik. A Kr. előtti V. században már ismerték és előszeretettel használták mind konyhai, mind gyógyászati célból is.

Az ázsiai, indiai, közel-keleti és természetesen a nyugati konyhákban is megtalálhatóak. Ha nem akarunk magával a gumóval bajlódni, akkor praktikus kivitelben, por formájában is hozzájuthatunk. Napjainkban a gyömbér fogyasztását számos betegség megelőzésére vagy kezelésére ajánlják az egészségügyi szakemberek. Ilyen például az utazás, terhesség, kemoterápia során fellépő hányinger vagy az ízületi gyulladás. A friss gyömbérgyökér felhasználása igen egyszerű és ami előnyére szolgál, hogy hűtőben, jól becsomagolva hosszú ideig eláll. Vékony szeletekre aprítva, dobva-rázva sült zöldségekhez is adhatjuk.

Kakukkfű
Ugyancsak több ezer éves fűszer- és gyógynövény. A görögök fürdővízbe tették, de az egyiptomiak a balzsamozásnál is hasznosították. Keskeny levelű változata Nyugat-Európából eredeztethető. Bátran használhatjuk ragukba, levesekbe és húsokhoz is kiváló kiegészítő lehet. A zöld fűszerek közül kivételnek számít a kakukkfű, mert szárítva is megtartja az aromáját, így lehetőségünk van nagyobb mennyiséget tárolni belőle. Nincs domináns íze, ezért bármilyen salátához keverhetjük, növelve ezzel az étel tápanyag és antioxidáns tartalmát. Kiváló K-vitamin-, vas- és mangánforrás. Egész évben hozzájuthatunk, otthoni termesztésénél vegyük figyelembe, hogy csak a keskenylevelű változata télálló.

Petrezselyem
Sajnálatos módon a nyugat-európai konyhákban háttérbe szorult a használata, leginkább a köretek közé sorolták. Számtalan változatával találkozhatunk, a köztudatban leginkább a fodros petrezselyem és a metélőpetrezselyem él. Ha a fodrosat választjuk, érdemes csínján bánni vele, mert íze kesernyésebb, mint a sima levelűé. Kiváló A-, C- és K-vitaminpótló, a szív-és érrendszeri betegségek ellen is hatékony a gyulladásellenes és antioxidáns hatása miatt. Szendvicsek készítésénél is jól jöhet a friss petrezselyem, de levesekhez, hüvelyesekhez, sajtokhoz is adhatjuk.

Bazsalikom
A paradicsompürék és a pesztók elengedhetetlen ízesítője. Ázsiában nem egyszerű fűszerként tekintenek rá, hanem gyógyításra és vallási célokra is használják. Változatai: kámforbazsalikom, kerti bazsalikom, citrombazsalikom, szent bazsalikom. Színe a halványzöldtől a sötét bíborig terjedhet. Fogyasztása gyulladáscsökkentőként is funkcionálhat, főleg olyan betegségeknél hasznos, ahol a gyulladás a fő probléma. Bátran nevelhetünk otthon is bazsalikomot, konyhakertben eláll.

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
A gyermeki pimaszság sokszor igen váratlan helyzeteket tud okozni.
Lifestyle
Mi az a láthatatlan jelenség, amely néhányunk életét apró, hétköznapi helyzetekben is pokollá változtatja? Egy állapot, amely erős érzelmi reakciókat vált ki, és képes elszigetelni az embert a...
Lifestyle
A 2025-ös év a Vízöntő jegy szülötteinek érzelmileg és mentálisan is intenzív időszakot tartogat.
Lifestyle
A légitus-kísérők minden veszélyt ismernek, ami egy utazás során ránk várhat.
Sztárok
Berry üzenete világos: az értékünk sokkal több, mint a külső megjelenésünk, és minden nő életének minden szakaszában méltóságot és tiszteletet érdemel.
Fashion&Beauty
Könnyen kombinálható, sokféle stílushoz illik, és garantáltan feldobja a megjelenésedet. A 90-es években mind utáltuk, most mégis az egyik legmenőbb ruhadarab. Ha bírja a gyomrod, érdemes rá...