Súlyos allergiás tüneteket okozhat, ha vegyíted ezeket az ételeket

Allergiás vagy és néha látszólag ok nélkül jönnek elő a tüneteid? Lehet, hogy az okozta, amit megettél. Dietetikus szakértőnk, Boros Edit legújabb cikkében a keresztallergiáról ír részletesen.
Allergia
A mai írásomnak egy pár nappal ezelőtti baráti összejövetel adta a témáját. Éppen görögdinnyét szeleteltem a gyerekeknek, amikor mondja a barátnőm, hogy az ő fiának ne adjak. Erre én, miért, hiszen nagyon szereti, tegnap is evett... Akkor már értem, miért könnyezett egész nap, keresztallergiája van a görögdinnyére.
Ezen párbeszéd apropóján gondoltam arra, hogy erről kellene írnom. Épp aktuális.
Tavasszal és nyáron mindannyian vágyunk a szabadba, a természetbe. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Előfordul azonban, hogy a számunkra kedvenc zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása után viszket a bőrünk vagy megjelenik egy-egy olyan tünet, ami kibillent minket a komfortzónánkból, s nem tudjuk, mi az oka. Gyakran előfordul, hogy egy meglévő, számunkra már ismert allergiánk – allergiás tünetet kiváltó pollen vagy élelmiszer – más élelmiszerrel keresztreakcióba lép és szintén allergiás tünetek jelenhetnek meg a szervezetünkben. Ez az úgynevezett keresztallergia. De, hogy pontosan mi is ez, nézzük meg.
Keresztallergia különböző allergén-csoportok között lehet. Például étel-étel, állati szőr, poratka-étel, állati szőrök egymással, pollen-pollen között, de lehet az egzotikus gyümölcsök és a latex között is. A keresztallergia létrejöhet két vagy több élelmiszer között, ezenkívül pollenek és bizonyos táplálékok keresztreaktivitása is gyakori. Az allergének elkerülésénél ezekre is figyelni kell.
A keresztallergia oka a fehérjék szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két allergén fehérje szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. Így fordulhat elő, hogy nyírfapollenre allergiásoknál tüneteket okozhat a dió mellett a mogyoró, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi és avokadó fogyasztása is. Ha valakinek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét!
Leggyakoribb keresztallergiák (allergén és keresztreakciót kiváltó anyagok)
Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkíni, banán, gyömbér, fahéj, gesztenye
Alma: burgonya, sárgarépa, nyírpollen
Sárgarépa: uborka, petrezselyem, zeller, paradicsom
Őszibarack: sárgabarack, banán, szilva
Fekete üröm: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregano, zeller.
Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó
Rozspollen: rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
Földimogyoró: dió
Kesudió: kakaó, kávé
Éger: mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
Zeller: ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregano
Tej: szója, marhahús, marhabőr, kecsketej
Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag, szója, gabonaliszt
Latex: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
A pollenallergiát erősítheti a magas hisztamin tartalmú étel és ital is! Ezek az alábbiak:
zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
alkoholos italok
érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
kávé, csokoládé
olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
Amennyiben felmerül a gyanú a keresztallergiára, azt javaslom mindenképp érdemes figyelni a szervezetünket és a reakciókat. Továbbá allergiatesztet elvégeztetni és természetesen egy szakorvost felkeresni.
Főleg a nőket érintik a pajzsmirigy betegségek.
Leadfotó és fotók: 123rf.com
Oldalak
