Egészséges reggeli: zabkása - Recepttel
A zabkása leginkább az amerikai filmekből lehet ismerős, ahol a kisgyerekek fintorogva vagy esetleg lelkesen fogyasztják az aznap reggeli adagjukat. Nem véletlenül: ez az egyik legegészségesebb étel, amit reggelire ehetünk.
Sokakat megoszt a zabkása: van, aki nagyon szereti és vannak olyanok is, akik gyűlölik. Pedig számtalan előnye van: elkészítése könnyű, nagyon laktató, hiszen a zabpehely a gyomorba jutva megduzzad és eltelít minket, így a fogyókúrázók is menedéket lelhetnek egy tál zabkásában.
Mindezek mellett számtalan féle módon lehet ízesíteni, ezért gyakorlatilag megunhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg rost, ásványi anyag és vitamin van benne, ezért rendkívül egészséges: tartalmaz E-vitamint, magnéziumot, szelént, cinket és vasat is. Sőt, ez a skót eredetű étel kevés hozzávalóból elkészíthető, ezért még spórolhatunk is vele.
Hozzávalók:
25 dkg zabpehely
1 liter tej
Ízlés szerint méz vagy cukor, fahéj és különböző gyümölcsök
Elkészítése:
A forrásban lévő tejhez hozzáadjuk a zabpelyhet, ízlés szerint édesítjük, és addig kavargatjuk, amíg be nem sűrűsödik. Végül hozzá adhatunk fahéjat, fagyasztott vagy aszalt gyümölcsöket is.