Egészség

Csoki és vörösbor a butulás ellen?

Bizonyos élelmiszerek serkentik a memóriaműködést. Sőt! Bizonyos embereknél időskorban nem jelentkezik az agy leépülése és a Parkinson-kór kialakulása is kevésbé veszélyezteti őket.  

Mindezt a flavonoidoknak és a polifenoloknak  köszönhetjük, amelyek a legnagyobb mennyiségben a gyümölcsökben és zöldségekben, a gabonafélékben, a kakaóban, a szójában, a teában és a vörösborban fordulnak elő.

Video Kulisszatitkok Solti Ádámtól: Őszintén beszélt a munkáról és a magánéletről

Ételek a jó memóriáért
Az előbbi élelmiszerek elsősorban a memóriára, a tanulási folyamatokra és az általános kognitív (gondolkodással kapcsolatos) funkciókra vannak jó hatással. A felsoroltakon kívül a flavonoidoknak köszönhetően a képességek hanyatlása is késleltethető vagy akár megakadályozhatja olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Különböző kutatások sora kellett ahhoz, hogy erre rájöjjenek a kutatók. Például Luc Letenneur és munkatársai 2007-ben 1640 ép kognitív tevékenységű idősödő emberrel töltettek ki kérdőívet a táplálkozási szokásaikról, majd tesztelték kognitív képességeiket. Tíz éven át követték az alanyokat és ez alatt négyszer töltették ki újra a kérdőívet, és ismételték meg a teszteket. A legjobban azok a vizsgálati alanyok szerepeltek, akik 18-37 milligramm flavonoidot fogyasztottak el naponta. Ez körülbelül 15 szem áfonyának és negyed pohár narancslének felel meg.

Csokival a mentális frissességért
Egy másik kutatásban, Eha Nurk, az Oslói Egyetem táplálkozáskutatója kétezer, a 70-es éveik elején járó embereket vizsgálta életük végéig. Először ő is kérdőívet töltetett ki velük, majd megvizsgálta az alanyok mentális frissességét. Az eredmény az lett, hogy azok az egyének, akik rendszeresen fogyasztottak bort, teát és csokoládét (ezek különösen sok flavonoidot tartalmaztak), sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak ilyen élelmiszereket.

Egészen pontosan lebontva százalékarányosan a vizsgálat eredménye a következőképpen alakult:
- akik rendszeresen (de mértékkel) fogyasztottak bort, 45 százalékkal kisebb volt a rossz kognitív teljesítmény esélye.
- a tea vagy csokoládé 10-20 százalékkal csökkentette a rosszabb teljesítmény esélyét.
- mindhárom élelmiszert fogyasztók esetében 70 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy rosszul teljesítenek.

 

Oldalak

Egészség
Sztárok
A walesi hercegi pár 2025-ben is bemutatta hagyományos karácsonyi üdvözlőlapját, amelyet a rajongók világszerte már hetek óta feszülten vártak.
Sztárok
Várkonyi Andrea és Bochkor Gábor közös lánya nem könnyű szakmát választott, mivel minden erejével színésznő akar lenni.
Christmas
A többség még mindig élő fenyőt állít karácsonykor, ám ez nagyobb odafigyelést is igényel.
Sztárok
A Hervis üzemeltetője végleg kivonul hazánkból, azonban érkezik helyette egy másik cég, akinek a termékeit Lewis Hamilton is szokta reklámozni.
Lifestyle
Szülőként mindig aggódunk valami miatt, ez pedig természetes. Azonban nincs annál rosszabb, mint amikor az egyik legborzasztóbb rémálmunk válik valósággá. Volt kolléganőnk családjának most olyasmivel...
Lifestyle
A mosogatógép ma már alapfelszerelésnek számít, de sokan nem is sejtik, hogy egy apró szokás miatt észrevétlenül az egekbe szökhet az áramfogyasztásuk.