Bioételek és a biogazdálkodás - Valóban jobb, mint a hagyományos?
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/default_images/image_not_found.jpg?itok=cxG_mT8U)
A bioéletek egészséges voltáról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik nem is fogyasztanak mást, és esküdni mernének, hogy a bio megváltoztatta az életüket, a másik tábor pedig úgy véli, igenis szükség van vegyszerre ahhoz, hogy megvédjék a növényeket a betegségektől, és ez nincs kihatással az emberi szervezetre. Utánajártunk, kinek van igaza, és valóban megéri-e biotermékeket fogyasztani.
Mi is az a bio?
A biogazdálkodás során nem használnak semmilyen vegyi anyagot, egészségre káros szereket vagy szintetikus gyomirtót. Csakis biológiai úton lebomló gombaölőt és biotrágyát alkalmaznak a termesztésnél, a termőföldet pedig 3 évre visszamenőleg nem kezelik semmiféle vegyszerrel. Ha valaki bioterméket vásárol, egészen biztosan olyan élelmiszert kap, amely nem tartalmaz színezéket, ízfokozót, stabilizátort vagy édesítőt.
Egy kis történelem
A növénytermesztés alapvetően évezredeken keresztül biogazdálkodásként zajlott. Ez akkor változott meg, amikor megindult az ipari forradalom és mindent elkezdtek nagy tételben termelni. A gyomnövények, illetve különféle kártevők irtása ekkor már igen nehéz, embert próbáló feladatnak bizonyult, így alternatív megoldásként kezdték alkalmazni a vegyszereket. Így helyettesítve lett az emberek által végzett munka, könnyedén, gyorsan haladtak a munkával, a kemikáliák azonban nem tűntek el nyomtalanul a zöldségekből, gyümölcsökből, így a fogyasztás során bekerültek az emberek szervezetébe. Ennek következményeként számos betegség ütötte fel a fejét, melyeket a vegyszerhasználatra vezettek vissza, ezért a 20. század elején már megjelentek különféle gazdálkodások, melyek megpróbálták kiküszöbölni ezeket a problémákat, és arra törekedtek, hogy semmiféle vegyi anyagot ne használjanak fel a növények termesztésénél.