Avokádó, az igazi vitaminbomba

Az őszi-téli hónapokban fel kell készíteni a szervezetet a hidegre, meg kell erősíteni az immunrendszert, ehhez pedig nem feltétlenül szükséges naponta vitaminok hadát legyűrni a torkunkon, elég, ha jól válogatjuk össze az ételeinket és egy kicsit kreatívak vagyunk. Éppen ezért jó, ha az avokádó is szerepel az étlapunkon.
Hogyan válasszunk?
Az avokádót éretten a legjobb megvenni, de ha még kemény, az sem nagy gond, otthon szobahőmérsékleten 1-2 nap alatt megpuhul. Külleme nem mérvadó a vásárlásnál: általában zöld színű, de lehet fekete is, van, amelyik teljesen sima, és van, amelyiken apró ráncok vannak. Puha, vajszerű húsát könnyedén viszi a kés, körbevágás után ketté lehet választani, nagy, tojás alakú magját pedig kiskanállal el lehet távolítani.
Jót tesz a szívnek
Bátran fogyaszthatnak avokádót mindazok, akik alacsony, vagy éppen túl magas vérnyomással küzdenek, ugyanis rendkívül jót tesz a szívnek, az ereknek és a vérkeringésnek és csökkenti a koleszterinszintet. Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, tele van B-, C-, E- és A-vitaminnal, ezenfelül pedig foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy káliumtartalma magasabb, mint a banáné.