Acerola, a legjelentősebb C-vitaminforrás
Az aceroláról eddig nem sokat hallhattunk, ám az utóbbi időben a figyelem középpontjába került, hiszen magas vitamintartalma miatt igazi csodaszernek számít.
Az acerola, más néven barbadosi cseresznye Dél- és Közép- Amerikában honos apró, savanyú gyümölcs. Neve megtévesztő, csupán formája és színe alapján nevezik cseresznyének, ugyanis valójában citrusféle. C-vitaminban gazdag, méghozzá annak legbőségesebb forrása – körülbelül ötvenszer többet tartalmaz, mint a narancs.
Ezen kívül még 150 más anyagot azonosítottak benne, ilyenek például az A- és B-vitamin, a kálium, a magnézium, melyek szintén fontos részét képezik egészségünk megőrzésének.
Gyulladásgátló, vizelethajtó hatása van, élénkíti a szív, a máj és a vese működését, továbbá segítségünkre lehet meghűlés, hasmenés, vérszegénység , cukorbetegség esetén is, csillapítja a lázat. Hozzájárul szépségünk megőrzéséhez, mert eredményesen veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen, lassítja a bőröregedést, és segít a fáradt bőr regenerálásában.
Kimutatták, hogy a tüdőrák kialakulásának esélyét is csökkenti, valamint lassíthatja annak előrehaladását, így a rákos megbetegedés kiegészítő terápiájaként alkalmazható. Itthon friss gyümölcsként nemigen találkozunk vele, de gyümölcslevek, joghurtok, konzervek, kozmetikumok összetevői között fellelhető, sőt kapható kapszula, rágótabletta formájában is.