A „rossz hírű” ételek is lehetnek egészségesek!

Az egészséges táplálkozásról ma már annyit minden lehet hallani. Biztos, hogy tartóztatni kell magunkat a csokitól és a sült krumplitól?
A mogyoróvajas kenyér Amerikában igazi sláger reggeli, a gyerekek élvezettel kenik fel a kenyerükre. Az anyukák azonban tudják, hogy nem árt vele óvatosan bánni, hiszen a finom krém 188 kalóriát rejteget magában, ha mindössze két evőkanállal fogyasztunk belőle.
Az orvosok és kutatók szerint viszont csökkenti a szívpanaszok kialakulását, valamint olyan zsírsavakat is tartalmaz, amikre szervezetünknek szüksége van.
Nemcsak rossz zsírok léteznek
Az avokádóról szintén köztudomású, hogy milyen magas a zsírtartalma. Emellett azonban az úgynevezett „jó zsírok”, valamint különböző ásványi anyagok képződését is elősegíti.
A kávé negatív tulajdonságairól lépten-nyomon olvashatunk. Természetesen meg kell találni a megfelelő mértéket, hiszen a túlzott koffeinfogyasztás nem egészséges. De egy kis adag feketekávé feltöltheti energiatartalékainkat, és fittebben vághatunk neki a napnak. A benne lévő klorogénsav pedig segít meggátolni a cukorbetegség és a Parkinson kór kialakulását.
A burgonya nem egészségtelen!
A szőlőlé a magas cukortartalma miatt lehet elrettentő. Annyira azért mégse ijedjünk meg tőle, hiszen az édes gyümölcslé fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet és a vérnyomásunkat is.
A burgonyát legyen akár sütve, vagy vajasan, szinte kivétel nélkül mindenki szereti. Az olajos gyorséttermi hasábburgonya azonban nem kimondottan fér bele egy egészséges étrendbe. De ha eltüntetjük az extra zsírt, a főtt krumpli például rendkívül egészséges, C és B6 vitaminokban, magnéziumban és kalciumban gazdag táplálék lehet.
A tojásról azt állítják, hogy növeli a koleszterin szintet, illetve hogy magas a zsírtartalma. Higgyünk nekik? Először is ne feledkezzünk meg arról, hogy a tojás az egyik első számú fehérjeforrás. Ahhoz, hogy a testünket top formában tartsuk, igencsak szükségünk van a fehérjére. További jó tulajdonsága, hogy állítólag csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.
Sokunk kedvence - a csokoládé
Sok cukor, sok zsír, rengeteg kalória. Jó reggelt, ez a csokoládé... Itt is igaz az aranyszabály: mértékkel kell fogyasztani. Mindenképp ajánlatosabb az étcsoki, az egészségesebb fajta. A fekete csokoládé jót tesz a szívnek, sőt akár a koleszterin szintünkkel is csodákat művelhet. Minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb!
Elmondhatjuk tehát, hogy szinte bármit ehetünk, ha óvatosan bánunk az adagolással. Az alkoholos italok is alkalmazhatóak gyógyszerként, a magas zsírtartalmú ételek is lehetnek jótékony hatással az egészségünkre. Csak figyeljünk rá, hogyan is állítjuk össze az étrendünket!
Oldalak
