A magvak jótékony hatásai
A magvak amellett, hogy rendkívül egészségesek, esszenciális zsírsavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak, szívesen rágcsáljuk őket. Nézzük meg, milyen sokoldalúak és jótékonyak a szervezetünk számára az alábbi magvak!
Tökmag
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Esszenciális zsírsavakban és fehérjében gazdag, az alacsony szénhidráttartalmú magvak közé sorolhatjuk. A legnagyobb mennyiségben magnézium és kálium található meg benne, valamint szelén, cink, réz, B1-, B2-, és D-vitamint is tartalmaz.
Szezámmag
Szintén egy vitaminban gazdag magról beszélhetünk: A-, B1-, B2-, E-vitaminokban gazdag. A kalcium, vagyis a csontok fejlődéséhez szükséges vitamin nagy mennyiségben található meg benne, ami többek között megelőzi a vastagbélrák kialakulását, a migrént és a csontritkulást, továbbá a menstruációval járó fájdalmakra, és görcsök jelentkezésekkor is hasznos lehet a fogyasztása.
Napraforgómag
E-vitamint és esszenciális olajakat tartalmaz. Ha megfázunk, jó ha „szotyizunk”, mert a légzőszervek működésére igen jótékonyan hat. A napraforgóból készült tea a súlyosabb, sokáig tartó, elhúzódó megfázások gyógyulását segíti.
Étkezési kendermag
Nagyon sokoldalú és hasznos mag, több mint 60 féle olyan anyagot tartalmaz, ami gyógyhatású. Olyan savak vannak jelen a kendermagban (linol és linolén sav), amit az emberi szervezet önmagától előállítani nem képes, ezért az egészséges életmód fenntartásában kiemelten fontos szerepet játszik.