Ne edd, hanem idd! – A burgonyalé 10 áldásos egészségügyi hatása
Sült krumpli, tört vagy főtt krumpli, na de burgonyalé? Ki hallott már ilyet? Bizony, a sokak által csak köretként ismert krumplinak a levét is érdemes fogyasztani – 10 okot mondunk, hogy miért!
Mi az a burgonyalé?
A burgonyalé pontosan az, aminek hangzik: folyadék, amit a krumpliból préselnek ki. Lehet kapni különböző boltokban is, de a legjobb, ha otthon készítjük el. Ha van gyümölcscentrifugád, akkor csak rakd bele a megmosott, feldarabolt krumplikat, és préseld ki a levét. Ha nincs, akkor sem kell kétségbeesni: hámozd meg, majd szeleteld fel vékonyan a zöldséget, ezután pedig reszeld le. Tedd egy vászonba, ami alá helyezz egy edényt - ezután már csak meg kell várnod, míg az értékes lé kicsöpög. Lássuk, mit tesz a testtel!
1. Erősíti az immunrendszert
A burgonyalé olyan mennyiségű C-vitamint tartalmaz, hogy egészen egyedülálló módon járul hozzá az immunrendszer egészséges működéséhez. Napi egy pohár ebből a csodálatos italból, és maximálisan védve leszünk a téli megfázástól.
2. Egészségessé teszi a hajat
Megállítja a hajhullást, gyorsítja a növekedést, erősíti a hajhagymákat, ráadásul a külső hatások ellen is védelmet nyújt a burgonyalé. Több forrás állítja, hogy a legjobb, ha egy pohár levet egy kanál mézzel és egy tojásfehérjével összekeverünk, majd közvetlenül a hajunkra kenjük. 2 órán keresztül hagyjuk hatni, majd bő vízzel leöblítjük.
3. Ápolja a bőrt
A régi öregek mindig krumplival csillapították a napégés kellemetlen tüneteit, hiszen a burgonya remekül gyógyítja a bőr károsodott sejtjeit. Kenjük közvetlenül a bőrre, vagy igyunk meg minden nap egy pohárral, és hamar tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk simább, fényesebb lesz, és kevésbé ráncosodik.
4. Enyhíti a hátfájdalmat
A burgonyalé remek ellenszere a gyulladásos betegségeknek, így enyhíti az arthritis, a hátfájdalom, illetve az izomfájdalom tüneteit. Reggel, lehetőleg éhgyomorra igyuk meg a levet, és erőfeszítéseink nem fognak jutalom nélkül maradni.
5. Óvja a szívet
Több szakember is állítja, hogy a burgonyalé védőburkot von a szív köré, így el lehet kerülni az olyan, gyakran halállal végződő kórokat, mint a stroke, a szívroham, vagy más szívbetegség.