5 vitamindús zöldség
Jobb, ha már ősszel megpakoljuk szervezetünket vitaminokkal, és felkészítjük védekezőrendszerünk a téli megpróbáltatásokra. Nézzük, azokat az őszi zöldségeket, amelyek nem elérhetetlenek, de igen táplálóak!
1., Sütőtök
A sütőtökben lévő karotinoidok és C-vitamin, valamint a tökmagban lévő E-vitamin védelmet nyújt a szervezet számára. Hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségek gyógyítására.
A sütőtökben található kálium jótékony hatással van a vér tisztulására, illetve vitamintartalma miatt ajánlott a fogyasztása a pattanásos bőrre. A tök levének fogyasztásával csökkenthető az asztmás rohamok kialakulása és az allergikus tüsszögés és köhögés.
2., Káposzta
Mindenfajta káposzta fogyasztása ajánlott, ám elsősorban a savanyított változata egészséges. Tartalmaz karotint, B1, B2, C, K és U-vitamint, tej-és ecetsavat, ásványi anyagokat. Fogyaszthatjuk migrén ellen, idegerősítőnek, valamint székrekedésre is hatásos. A savanyú káposzta levének fogyasztása különösen operáció után ajánlott, hiszen sebünk gyorsabban gyógyulhat általa.
3., Sárgarépa
Táplálkozási szempontból a sárgarépa a gyökérfélék között előkelő szerepet vívott ki. Magas karotintartalommal rendelkezik, amit szervezetünk A-vitaminná alakít át, amely a nyálkahártyák egészségét és a jó látást garantálja. Egyes vizsgálatok szerint a daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőknek, a nép orvoslás pedig vizelethajtóként használja.
4., Cékla
Káliumtartalma nagyon fontos a test fiziológiai táplálásához, az izmok, valamint az állóképesség növeléséhez. Gazdag vasban, foszforban, kalciumban, kénben, nátriumban, valamint A-, C- és B-vitaminokban. A népi gyógyászat vérképző hatása miatt alkalmazza. A túlzott alkoholfogyasztás rossz hatását ellensúlyozhatja a céklalé, a májra gyakorolt tisztító hatása miatt. A cékla fogyasztása várandós anyukáknak is fontos magas folsavtartalma miatt, mely a fejlődő magzatra van pozitív hatással.
5., Retek
Napjainkban Németországban termesztenek belőle a legtöbbet. Itt évtizedeken keresztül vékonyra szeletelve, enyhén sózva fogyasztották, mely tél szűkében segített az emberek egészségét megőrizni. C-vitamin tartalma nagyon magas, mindemellett A és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet tartalmaz. Antibakteriális és gombaölő hatása is van, ezért megfázás és cseppfertőzés megelőzésére alkalmas. A májfunkciókat e zöldség is támogatja, de legfőképp az epekiválasztást. Fogyókúránál is ajánlott magas rost, de alacsony energiatartalma miatt.