5 tényező, amely javíthatja a memóriánkat
Ne hagyjuk, hogy az időskor elérkeztével romoljon a memóriánk! Elménk frissességért mi magunk is nagyon sokat tehetünk, csak tartsuk be a következő 5 szabályt!
Fogyasszunk telítetlen zsírsavakat
Az agy megfelelő működését biztosítják a telítetlen zsírsavak, mint például az omega-3 és az omega-6. Előbbit megtaláljuk a különböző tengeri halfélékben, például a lazacban, a makrélában, a szardíniában vagy éppen a tonhalban, utóbbi pedig többek között a szójaolajban, az olívaolajban, a ligetszépeolajban, illetve az olajos magvakban. Segítségükkel javulhat a koncentrálóképességünk és könnyebben megy a tanulás is.
Együnk antioxidánsokban gazdag ételeket
Fogyasszunk antioxidánsokban gazdag ételeket, ezek ugyanis karban tartják az érrendszert. Iktassuk be étrendünkbe például a fekete áfonyát, az almát, a banánt, a répát, a fokhagymát, a sötétzöld színű zöldségeket vagy éppen a ginkgo biloba tartalmú készítményeket. A bennük lévő antioxidánsok jótékonyan hatnak a vérkeringésünkre és a központi idegrendszerre, és ártalmatlanítják a káros szabad gyököket, így óvják sejtjeinket.
Ügyeljünk a rendszeres, pihentető alvásra
Sokan talán nem is gondolnak bele, mennyire fontos szerepe van mindennapi életünk során a pihentető alvásnak. Pedig egy jó ízű szunyókálás közben agyunk rendszerezi a nap eseményeit és elraktározza az új információkat. Ezért különösen fontos, hogy egy nagyobb esemény vagy fontos döntés előtt alaposan kialudjuk magunkat, így tisztább fejjel vághatunk bele a következő napba.