5 élelmiszer, ami rákot okozhat
Április 10-én tartjuk a nemzeti rákellenes napot, amelynek célja, hogy a daganatos megbetegedések elleni küzdelemre buzdítson. Nézzük, a Healthy Base Diet című oldal szerint mely élelmiszerektől kell óvakodnunk, hiszen akár rákkeltő anyagokat is tartalmazhatnak.
Alkohol
Már több tanulmány is kimutatta, hogy egy-egy pohár bort vagy sört elfogyasztva javíthatunk egészségi állapotunkon. A mérsékletes alkoholfogyasztást összefüggésbe hozták többek között a szívbetegségek kialakulásának csökkenésével is. Ha azonban csupán alkalomadtán iszunk alkoholt, de akkor nagy mennyiségben, növelhetjük a rák esélyét. Az alkohol károsítja az egészséges sejteket, rákosakat hozva létre helyettük. Ráadásul rákkeltő vegyi anyagokként bomlik szét a szervezetünkben, nők esetében pedig a hormonokat is megváltoztatják olyan módon, hogy növelik a mellrák kialakulásának esélyét. Nagy mennyiségű vagy hosszú távú alkoholfogyasztás többek között a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és a májrák kockázatát is növeli.
Szénsavas üdítők
A meleg nyári napokon különösen jól eshet legurítani egy-egy pohár kólát vagy szénsavas üdítőt. Nem árt azonban tudni, hogy egy részük mesterséges édesítőszereket tartalmaz. Bár az aszpartám 200-szor édesebb, mint a cukor, ráadásul jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, tanulmányok azonban kimutatták, hogy növeli a rákos daganatok kialakulását. Emellett pedig némelyikben olyan vegyi anyagok és színezékek fordulhatnak elő, amelyek szintén maximalizálják a rák kockázatát.
Finomított gabona
A kenyerek és péksütemények hamar telítenek, energiát adnak, mivel könnyen átalakulnak cukorrá, a véráramba kerülnek, amit aztán a sejtek fel tudnak használni. Ebből azonban nem csak az egészséges sejtek profitálnak, hanem a rákos sejtek is. Bár nem tartalmaznak rákkeltő anyagokat, mégis „etetik” a rákos sejteket, ezáltal növekedésre és szétterjedésre ösztönözve őket.