Egy szelet karácsony - Nutellás sajttorta
A sajttortát azért szeretjük, mert rengeteg fajtája létezik a klasszikus amerikaitól, a gyümölcsös verzión át egészen a triplacsokis változatokig. Ez a nutellás recept tökéletes karácsonyi édesség, amiért garantáltan mindenki odáig lesz!
Nutellás sajttorta
Hozzávalók:
- 75 g ricotta
- 75 g görög joghurt
- 57 g kristálycukor
- 19 g rétesliszt
- 1 tojás
- 1 g só
- 1/2 vaníliarúd
- 75 g habtejszín
- 1 csomag kész omlós tészta
- 120 g Nutella
Elkészítés:
Fogjunk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, aminek a karimája könnyen eltávolítható. Béleljük ki az omlós tésztával, hogy az aljára és az oldalára is jusson. Villával szurkáljuk meg a tésztát, majd tegyük be a hűtőbe. Közben késsel vágjuk hosszában félbe a vaníliarudat, és kaparjuk ki egy teáskanállal a magokat. Egy kis tálkában kissé verjük fel a tojást.
Készítsük el a sajttorta krémjét úgy, hogy a ricottát és a joghurtot összekeverjük a cukorral, a kissé felvert tojásokkal, az átszitált liszttel, sóval és a vaníliamagokkal. Keverjük el a hozzávalókat egy habverővel. Egy külön tálban verjük fel a tejszínt (de ne túlzottan), majd finoman keverjük bele a krémbe. Öntsük a krémet a tésztára a forma háromnegyedéig.
Süssük 175 fokon körülbelül 30 percig vagy amíg a torta fel nem jön, és a felszíne nem lesz aranybarna. Arra figyeljünk oda, hogy ne süssük tovább a kelleténél a tortát, különben túl száraz lesz. Egy fa fogvájóval végezzük el a tűpróbát a torta közepén, hogy a torta belül átsült-e és nem folyós: ha a torta készen van, akkor a fa fogvájó tiszta marad, de kissé megbarnul.
Vegyük ki a tortát a sütőből és hagyjuk kihűlni. Miután a formát eltávolítottuk, díszítsük a tetejét Nutellával. Rajzolhatunk rá 8 karácsonyfát, minden szeletre egyet.