3+1 édes finomság, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról
Hagyományos ünnepi süti receptek.
Mézeskalács
Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:
- 1 kg liszt
- 30 dkg méz
- 25 dkg margarin
- 40 dkg porcukor
- 1 púpozott tk szódabikarbóna
- 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
- 6 egész tojás
A mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
Elkészítés:
A mézet felolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, rászitáljuk a porcukrot. Hozzáadjuk a felolvasztott margarint is és ráütjük a tojásokat. Ezeket alaposan összekeverjük, majd apránként mehet bele a szódabikarbónával elkevert liszt és a mézeskalács fűszerkeverék is. Összedolgozzuk az egészet, majd a kész gombócot egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap átgyúrjuk a tésztát, majd kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és a lisztezett formákkal kiszaggatjuk. A sütiket sütőpapírral kibélelt tepsiben, kb. 160 fokon aranybarnára sütjük, de tartsuk mindig rajtuk a szemünket, mert könnyen megégnek. A kész, már kihűlt mézeskalácsokat kemény habbá vert tojásfehérje és porcukor keverékéből készült mázzal díszíthetjük: csak töltsük kinyomózsákba a masszát, és már indulhat is a dekorálás!