Isteni thai édesség: Ragacsos rizs, édes mangóval

Még a télen elutaztunk a férjemmel Thaiföldre és amellett, hogy sokat kirándultunk, a kulináris élvezeteknek is szenteltünk időt. Sokat hallottam már ez előtt is a tradicionális thai ragacsos rizsről, így gondoltam mindenképpen kipróbálom. Szerencsére a bangkoki Nara étteremben volt is erre lehetőségem és egyből a szívem csücske lett ez a mennyei egzotikus finomság. Próbáljátok ki ti is!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Ragacsos rizs, édes mangóval

Hozzávalók:
- 30 dkg apró szemű rizs
- 1 db érett mangó
- 3 dl sűrű kókusztej
- 3 ek forró víz
- 3 ek pálmacukor
- 1 ek szőlőmagolaj
Elkészítés:
- Egy éjszakán át állni hagyjuk a vízben áztatott rizst, majd felhasználás előtt lecsepegtetjük és alufóliával bélelt, dupla falú gőzölő edénybe tesszük.
- Az edényt nagyjából 1,5 cm magasan felöntjük vízzel és 30 percig gőzöljük a rizst. Ha megfőtt, akkor kikent formába nyomkodjuk, és kihűtjük.
- A pálmacukrot a forró vízben feloldjuk. Pár percig még kevergetjük, majd hozzáadjuk a kókusztejet is. Nem forraljuk már, csak felhevítjük.
- A ’’rizstortát’’ szeletekre vágjuk. A mangót meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük.
- Tálaláskor a tányér aljára kenünk egy keveset a pálmacukros kókusztejből, majd rátesszük a rizs szeletet és a tetejét is alaposan megöntözzük a szirupos kókusztejjel. Végül mangó szeletekkel tálaljuk, hozzáadunk egy kevés szőlőmagolajat, amelytől fényes bevonatot kap.
Tipp: Kör alakú tortaformát szoktam használni, amibe a rizst beleteszem, majd lehűtöm.
Fotók: Marton Adrienn
Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!
Oldalak
