Omlós sült csirke zöldségágyon

Kívül mézes, ropogós bőr, belül pedig porhanyós hús jellemzi ezt a pompás egészben sült csirkét, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni. Köretnek zsenge zöldségekkel tálaljuk, amik tökéletesen kiegészítik ezt a fogást. Nem utolsó sorban pedig a karácsonyi menü egyik éke lehet. Jó étvágyat!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Omlós sült csirke zöldségágyon
Hozzávalók:
- 1 egész csirke (belsőségek és nyak nélkül)
- 20 dkg vaj
- friss rozmaring
- friss kakukkfű
- 10 dkg ceruzabab
- 10 dkg cukorborsó
- 1 narancs
- 1 citrom
- 3 fej fokhagyma
- 1 dl fehérborecet
- 2 db salotta hagyma
- 1 kg apró burgonya (sárga és lila)
- 3-4 ek méz
- 4-5 ek szójaszósz
- 1 m kötöző spárga
- só, bors
Elkészítés
1. A csirkét megtisztítjuk.
2. Felhevítünk egy lábast és a vaj felét felolvasztjuk benne.
3. A csirkét megsózzuk kívül és belül, borsozzuk, majd a csirke bőrén kis réseket vágunk amikbe kis vaj darabokat illetve fokhagymákat teszünk a bőre alá.
4. Cikkekre vágjuk a narancsokat, majd a csirkébe töltjük a fokhagymával, a rozmaringgal és a kakukkfűvel együtt. Összekötjük. A felolvasztott vajjal bekenjük az egész csirkét, majd újra sózzuk, borsozzuk és mellé helyezünk egy félbevágott citromot. 180 fokon sütjük 1 órát, majd megkenjük mézzel, szójaszósszal és addig sütjük, amíg megpirul.
5. A körethez megtisztítjuk ceruzababot, a burgonyákat sós vízben megfőzzük és lehűtjük. A babot és a borsót blanchirozzuk vagyis 1-2 percre forrásban lévő vízbe helyezzük, aztán pedig jeges vízben áztatjuk.
6. A salátához: a fehérborecethez hozzáadjuk az apróra vágott salotta hagymát, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük olívaolajjal, majd óvatosan összeforgatjuk a csíkokra vágott krumplival és a többi zöldséggel. Egy nagyobb tálra öntjük a salátát, ráhelyezzük a csirkét, eltávolítjuk a kötöző fonalat.