Joghurtos csirkemell filé mentás-mangó szósszal - csak imádni lehet

A csirkemell azért szuper alapanyag, mert nagyon jól variálható a semleges íze miatt. Én most mentás-mangó szósszal és barna rizzsel készítettem el, aminek a végeredménye egy nagyon szaftos, egzotikus fogás lett. Próbáljtok ki ti is!
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Joghurtos csirkemell filé mentás-mangó szósszal
Joghurtos csirkemell mentás-mangós szósszal
Hozzávalók:
- 260 g előgőzölt barna rizs
Páchoz:
- 220 g natúr joghurt
- 2 evőkanál alma püré
- 1 evőkanál fehérbor ecet
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 teáskanál garam masala
- 8 darab vékony szelet csirkemell file
Püréhez:
- 1 evőkanál alma ecet
- 100 ml kókusztej
- 150 g mangó püré
- 150 g alma püré
- 1 marék menta levél, durvára vágva ( nagyjából: 15-20 db levél)
- 1 darab alma, magházát eltávolítani, húsát apró kockákra vágni
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 1 darab kisebb Jalapeno paprika, magházát eltávolítani, húsát nagyon apróra vágni
- 1/2 teáskanál friss reszelt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 szál szegfűszeg
Elkészítés:
1. Egy edényben keverjük össze a pác hozzávalóit.
2. A csirkemell filéket először kicsit megklopfoljuk, majd a pácba tesszük. Letakarva, hűtőbe helyezzük minimum 2 óráig, de akár 1 napig is.
3. Eközben elkészítjük a szószt. Egy közepes edénybe tesszük a püré hozzávalóit, majd felforraljuk és pár percig érleljük az ízeket.
4. Egy másik edénybe beleöltjük az alaposan átmosott rizst és felöntjük hideg vízzel. A rizs és a víz aránya, 1:3-hoz. Teljes lángon fedő nélkül főzzük a barna rizst, addig még felforr a víz. Ekkor leszűrjük a habját, majd letakarjuk fedővel és a lehető legalacsonyabb hőfokon főzzük, annyi ideig, ami a dobozán fel van tüntetve. Ha elkészült, fedő alatt pihentetjük még 10 percet. Felmelegítjük a grill lapot és a pácolt csirkemelleket kisütjük rajta. 5-5 perc oldalanként.
Tálalási tipp:
Soufflé kerámiaformákat belülről megolajozunk, majd megtöltünk barnarizzsel. Tálaláskor minden egyes tányér közepére fejjel lefelé helyezzük a formákat és óvatosan felemeljük Köré tesszük a csirkemell filéket, adagonként, 2 szeletet.
Megjegyzés:
Amikor a rizst főzzük, ne vegyük le róla a tetejét, mert a rizs nem fog megpuhulni.
Fotók: Marton Adrienn
Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!
Oldalak
This is a modal window.