Krémes-sajtos polenta csillagformában - A gyerkőcök imádni fogják!
Mindig azon tűnődtem, hogy miért csak a karácsonyi sütik formája lehet angyal, csillag vagy fenyőfa alakú, ha közelednek az ünnepek. Éppen ezért most egy olyan receptet hoztam Nektek, ahol a köret kap díszes köntöst, így egy főétel is az asztal dísze lehet a karácsonyi vacsorák alkalmával.
Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya
Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Krémes-sajtos polenta, díszes, ünnepi köntösben
Hozzávalók
- 125 g kukoricadara
- tej 4:1 arányban a kukoricadarához képest
- 2 ek. vaj
- só ízlés szerint
- kis marék reszelt parmezán
- díszítésnek parmezán forgács
- olíva olaj (kisütéshez)
Elkészítés
Lépésről lépésre
Polenta kruton:
1. A vizet, a sóval és egy evőkanálnyi kukoricadarával felforraljuk (ezzel megelőzhető a csomósodás). Mérsékeljük a lángot és a többi kukoricadarát lassan beleöntjük a gyöngyöző vízbe. 35-40 percig főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Ahogy sűrűsödik a polenta, egyre nehezebb keverni. Ha kész, levesszük a tűzről. Végül belekeverjük a vajat, majd a reszelt parmezánt is. Ízlés szerint sózzuk.
2. Egy 15x20 cm-es (vagy hasonló méretű) tepsibe, vagy tálba (akár műanyag edénybe) beleöntjük a forró kását. Néhány percig eltart, míg a polenta elnyeri végső állagát. Ekkor letakarva 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Amikor lehűlt, vegyük ki a tárolóból és vágjunk csillagformákat a masszából. Lehet így is fogyasztani, vagy olajban kisütni. Mielőtt azonban az olajban kisütjük, mindenképp itassuk fel papírral a felesleges nedvességet róla. Forró olajba beletesszük a polenta kockákat és 3-3 percig pirítjuk mindkét oldalát.
Tipp:
Tálaláskor parmezán sajtot forgácsolunk a tetejére és koktél paradicsommal díszítjük. Bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Még több különleges, ünnepi receptért lapozz tovább!