Recept

Hortobágyi húsos palacsinta - A magyar konyha legfinomabb fogása

A hortobágyi húsos palacsinta igazi magyaros fogás, így ezzel zárnám az olimpiai menüsoromat. A finom, szaftos pörkölt és az imádott palacsintatészta sok-sok tejföllel megspékelve igazán laktató finomság. Én általában több palacsintát is sütök ilyenkor, amelyekből pedig Gundel palacsintát készítek desszert gyanánt. Nem éppen egy kímélő menüsor, ellenben mennyei kombináció! Próbáljátok ki!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítés: 1 óra
Pihentetés: 30 perc
Mennyiség: 10-12 töltött palacsinta

Hozzávalók:

Töltelékhez:

  • 1 ek. sertés zsír
  • 45 dkg darált hús (csirke/borjú)
  • 1 db vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 db TV paprika, apróra vágva
  • 1 db paradicsom, apróra vágva
  • 1 ek. pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

Habaráshoz:

  • 40 g búzaliszt
  • 1 pohár tejföl (175 gr)

Palacsintához:

  • 10 ek. liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl. ásványvíz
  • 2 ek. olaj
  • só, ízlés szerint

Lépésről-lépésre:

1. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, majd fehéredésig pirítjuk.

2. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük vízzel addig, hogy majdnem ellepje a darált húsos massza tetejét. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot is.

3. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 35-40 percen keresztül alacsony hőfokon. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből.

4. A szaftot robotgépben összeturmixoljuk, majd visszatesszük a főzőedénybe, a tűzre és a liszt-tejföl keverékével behabarjuk. (A léből folytonos kevergetés mellett hozzáadunk valamennyit a tejfölös keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a habarást hozzákeverjük a léhez.)

5. Mindeközben elkészítjük a palacsintákat. Simára keverjük a lisztet a tojással és a 2 csipet sóval. Lassan hozzáadjuk a tejet, vizet végül az olajat is. Letakarva, fél órán keresztül pihentetjük. Majd kisütjük a palacsintákat.

6. Megtöltjük őket darálthússal, majd feltekerjük. Tűzálló edényben egymás mellé helyezzük a palacsintákat, majd leöntjük a tejfölös szafttal és előmelegített sütőben (175 Celsius fok), tíz percig sütjük.

Tipp: Díszítésnek vágott snidlinget lehet a tetejére tenni.

A következő oldalon mutatok még két nagyon finom magyaros receptet, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Recept
Egészség
Talán még nem hallottál erről a "trükkről", pedig a szakértők szerint állítólag egy kis só a nyelv alá téve segíthet a jobb alvásban.
Sztárok
Rengeteg pletykára éhes ember kezdi el kibeszélni a sztárok életét az interneten. Kulcsár Edináról most egy egészen különleges látott napvilágot.
Home&Design
A csempe évtizedek óta a konyhák és fürdőszobák alapvető eleme, de most egy váratlan megoldás forradalmasítja az enteriőrt. Ha azt hitted, hogy a csempe már nem tud újat mutatni, itt az ideje...
Lifestyle
Nemcsak gyomor, hanem acélidegek is kellenek ahhoz, hogy valaki hullaházban dolgozzon. Sokszor viszont a patológusok is találkoznak kísérteties esetekkel.
Lifestyle
A legtöbben automatikusan alufóliába csomagolják a sajtot, pedig ez az egyik legrosszabb, amit tehetsz vele. Ha eddig így tároltad, érdemes újragondolnod – az egészséged és az ízélményed érdekében is...
Lifestyle
Gondoltad volna, hogy ott lapul valami a konyhádban, amivel hatékonyan újjá, valamint csillogóan tisztává varázsolhatod a csaptelepeket, és nem az ecetről vagy épp a szódabikarbónáról van szó?