Hortobágyi húsos palacsinta - A magyar konyha legfinomabb fogása
![](https://www.femcafe.hu/sites/default/files/styles/story_hero/public/images2016/blog/hortobagyi_palacsinta_marton_adri_980x480.jpg?itok=U0QGq4ql)
A hortobágyi húsos palacsinta igazi magyaros fogás, így ezzel zárnám az olimpiai menüsoromat. A finom, szaftos pörkölt és az imádott palacsintatészta sok-sok tejföllel megspékelve igazán laktató finomság. Én általában több palacsintát is sütök ilyenkor, amelyekből pedig Gundel palacsintát készítek desszert gyanánt. Nem éppen egy kímélő menüsor, ellenben mennyei kombináció! Próbáljátok ki!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Hortobágyi húsos palacsinta
Elkészítés: 1 óra
Pihentetés: 30 perc
Mennyiség: 10-12 töltött palacsinta
Hozzávalók:
Töltelékhez:
- 1 ek. sertés zsír
- 45 dkg darált hús (csirke/borjú)
- 1 db vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 db TV paprika, apróra vágva
- 1 db paradicsom, apróra vágva
- 1 ek. pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
Habaráshoz:
- 40 g búzaliszt
- 1 pohár tejföl (175 gr)
Palacsintához:
- 10 ek. liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl. ásványvíz
- 2 ek. olaj
- só, ízlés szerint
Lépésről-lépésre:
1. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a sertészsírt és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst, majd fehéredésig pirítjuk.
2. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük vízzel addig, hogy majdnem ellepje a darált húsos massza tetejét. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot is.
3. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 35-40 percen keresztül alacsony hőfokon. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből.
4. A szaftot robotgépben összeturmixoljuk, majd visszatesszük a főzőedénybe, a tűzre és a liszt-tejföl keverékével behabarjuk. (A léből folytonos kevergetés mellett hozzáadunk valamennyit a tejfölös keverékhez (hőkiegyenlítés), majd a habarást hozzákeverjük a léhez.)
5. Mindeközben elkészítjük a palacsintákat. Simára keverjük a lisztet a tojással és a 2 csipet sóval. Lassan hozzáadjuk a tejet, vizet végül az olajat is. Letakarva, fél órán keresztül pihentetjük. Majd kisütjük a palacsintákat.
6. Megtöltjük őket darálthússal, majd feltekerjük. Tűzálló edényben egymás mellé helyezzük a palacsintákat, majd leöntjük a tejfölös szafttal és előmelegített sütőben (175 Celsius fok), tíz percig sütjük.
Tipp: Díszítésnek vágott snidlinget lehet a tetejére tenni.