Édesburgonyachips korianderes-kesudiós hamis majonézzel - Nassolj egészségesen!

Mindenki imád nassolni. Filmezés, munka vagy egy esős vasárnap délután jó alkalmat ad arra, hogy előkerüljenek a sós, édes és borzasztóan egészségtelen ropogtatnivalók. Lehet azonban egészségesen is nassolni, ezért elhoztam ma Nektek az édesburgonya chips receptemet. Az édesburgonyát a cukorbetegek is fogyaszthatják, emellett nagyon laktató, így bár drágább, mint a sima burgonya, sokkal kevesebb is elegendő belőle. Az olajos, tojásos majonéz helyett pedig egy egészséges alternatívát ajánlok mellé, a kesudiós hamis majonézt, amit vegánok is bátran fogyaszthatnak. Jó nassolást kívánok!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Édesburgonyachips korianderes-kesudiós hamis majonézzel
Elkészítés: 45 perc
Mennyiség: 4 fő
Egészséges nassolnivaló
Chips hozzávalók:
- 2 nagyobb méretű édesburgonya
- 1,5 tk. pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 3 ek. olívaolaj
Mártogatós hozzávalók:
- 60 g kesudió, minimum 4 óráig meleg vízben áztatva
- ½ db zöld chilli paprika
- 1 dl víz
- 4 szál koriander levele
- 1 tk. friss lime lé
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk meg a zöldségeket, majd töröljük szárazra őket. Vágjuk vékony szeletekre uborka gyaluval, vagy egy éles késsel az édesburgonyát, úgy hogy a héját hagyjuk rajta. Majd olívaolajjal, pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük. Fontos, hogy ne sok olajat tegyünk rá, csak annyit, amennyi épphogy befedi a zöldségszeletek mindkét oldalát.
Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal
Egy sütőpapírral befedett tepsire tegyük a szeleteket, úgy hogy egyetlen karika se feddje egymást. 140 Celsius fokon 40-45 percig süssük a zöldségeket, úgy, hogy félidőnél forgassuk át őket.
Rendezgessük el egy tepsiben
Időközben készítsük el a kesudiós mártogató szószt. Öntsük egy turmixgépbe a mártogatós hozzávalóit, amelyet krémes állagúra daráljunk. Ha kész a zöldségchips, akkor még elfogyasztás előtt, szobahőmérsékleten 5-10 percet pihentessük, így ropogósabb lesz.
Tegyük turmixgépbe a hozzávalókat
Tipp: Melegen letakarni nem szabad a már kész chips-et, mert megpuhul.
Finom, ropogós
Megjegyzés: Karalábéval, fehérrépával, sárgarépával, céklával is ugyanilyen módon lehet chipset készíteni.