Szilvás-ragacsos csirkeszárnyak-ahogy még nem próbáltad
Sokak kedvence a sült csirkeszárny. Én most felturbóztam szilvával, fügével és még egy különleges burgonyapürét is készítettem mellé.
Próbáltátok már így?
Marton Adrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet a gyerekek segítségével minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. A Konyhatündér című gasztroműsor 2. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.
Szilvás-ragacsos csirkeszárnyak
Hozzávalók:
Szilvás Pác:
- 6 db csirkeszárny
- 6 darab érett szilva
- 1 gerezd friss fokhagyma
- szegfűbors
- 5 ek. szilvalekvár
- 1 ek. szójaszósz
- 1 ek. balzsamecet
- 3 ek. ketchup
- 1 ek. chili szósz
- 1 ek. barnacukor
- fél citrom leve
- 2 cikk gyömbér
- 2 db füge
- 5 szem csillagánizs
- 1 szál chilipaprika
- méz
Burgonyapüré:
- 100 dkg burgonya
- 90 g puha vaj
- fél dl tej
- 15 dkg szalonna
- 10 szem aszalt datolya
Elkészítés:
Csirkeszárnyak:
1. A húson és a mézen kívül, összeturmixolunk mindent egy tálban.
2. A húsokat egy nagyobb tálba tesszük, majd nyakon öntjük a szilvás szósszal.
3. A tálat letakarjuk egy átlátszó fóliával, és min. 2 órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőben.
4. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pácolt csirkét, és 180 fokon 30 percig sütjük.
5. 30 perc letelte után megkenjük mézzel a csirkeszárnyakat, és további 220 fokon, 10-15 percig ropogósra sütjük.
Datolyás-baconos burgonyapüré:
1. A burgonyákat megmossuk, majd meghámozzuk, és azonnal hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg, amíg mind elkészül.
2. A burgonyaszemeket azonos nagyságú darabokra vágjuk, és forrásban lévő, sós vízben, közepes lángon, fedő alatt 20-25 perc alatt puhára főzzük.
3. A fazekat levesszük a tűzről, a burgonyát leszűrjük, majd visszaöntjük a fazékba, és burgonyanyomóval sima pürévé törjük.
4. A tört burgonyát előbb a vajjal, majd a tejjel alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk a pürét, és szükség esetén ízesítjük sóval, illetve belekeverjük a felkockázott datolyát és a lepirított bacon-t, amit szintén kockákra vágunk.