Lifestyle

Ismered az idősek jellegzetes illatát? A tudomány szerint így lehet leküzdeni az "öregemberszagot"

Néhány hónappal ezelőtti cikkünkben arra a kérdésre próbáltunk választ találni, hogy mi okozza az idősek összetéveszthetetlen illatát, most pedig az úgynevezett "öregemberszag" elleni "védekezésről" lesz szó.

A bőr és a lehelet együttes szaga okozza?

Bizonyára a te orrodat is megcsapta már néhányszor az idősek jellegzetes, szinte összetéveszthetetlen illata. Ahogy pár hónappal ezelőtti cikkünkben hangsúlyoztuk: a jelenség olyannyira közismert és szerteágazó, hogy a különböző kultúrákban még saját elnevezéssel is illetik. . A japánok például a "kareishu" kifejezést használják rá. Na jó, de minek is köszönhető valójában a jelenség? Számos szakértő úgy véli, a bőr és a lehelet együttes szaga okozza az "öregember-illatot", a tudósok ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a szagot előállító komponens, a 2-Nonenal, illetve a bőrön található lipidek mennyisége az idő előrehaladtával növekszik. A feltételezések szerint e kettőnek van a legnagyobb szerepe a jelenség kialakulásában.

Ennyi elővezetés után most vizsgáljuk meg a téma egy másik - nem kevésbé érdekes - aspektusát. Vajon hogyan, milyen praktikákkal lehet kiküszöbölni az idős emberek karakteres szagát?

Az alwaysbestcare.com cikke szerint már a gyakori szellőztetés is sokat segíthet, de a hatékonyság fokozása érdekében magas hatékonyságú légszűrő készüléket is használhatsz.
Kattints a további képekért!

Sokan naponta bevesznek egy alacsony dózisú adagot egy bizonyos, népszerű gyógyszerből, hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ám egy új tanulmány szerint az egészséges szervezettel rendelkezők számára egyáltalán nem tanácsos ezt tenni.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Alhat-e a kutya az ágyban? Erről is vallottak a magyar hírességek
Lifestyle
Sztárok
A hollywoodi szexszimbólum újfent istennőként tündökölt a minap Los Angelesben, és ismét bebizonyította, hogy ő az egyik legszebb nő a világon.
Sztárok
A 39 éves énekesnő nyáron egy elvonuláson vett részt, amire a betegsége miatt került sor.
Sztárok
A Harry herceggel közös Netflix-sorozata óta Meghan Markle visszafogottan nyilatkozik a brit királyi családdal kapcsolatban, ám egy szakértő úgy véli, annak ellenére, hogy már nem foglalkozik a...