Vannak testvéreid? Akár 50%-al növelheti a börtönbe kerülési esélyedet az, hogy hányadikként születsz

Vajon a gyerekek születési sorrendje befolyásolja-e a viselkedésüket és életútjukat? Egy kutatás szerint igen és nem is akárhogyan.

Számít a sorrend?

A szülői szerep kihívásokkal teli és egyben rendkívül fontos feladat. Minden szülő szeretné, ha gyermekei a legjobban fejlődnének, de gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon a gyerekek születési sorrendje befolyásolja-e a viselkedésüket és életútjukat? Évszázadok óta zajlik vita arról, hogy az elsőszülöttek, a középső gyerekek és a legfiatalabbak eltérő személyiségjegyekkel és viselkedési mintákkal rendelkeznek-e. Bár sokan úgy gondolják, hogy ezek csupán mítoszok, a tudományos kutatások az utóbbi években egyre mélyebben kezdtek foglalkozni a születési sorrend hatásaival.

Az egyik ilyen kutatás különösen meglepő eredményeket mutatott, amikor arról számolt be, hogy a sorrendnek köszönhetően akár 20-50%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy problémás viselkedést tanúsítanak a gyerekek, és akár börtönbe is kerülhetnek életük során. Ez a tanulmány nagy visszhangot keltett, hiszen új fényt vetett a szülői szerepre és a testvéri kapcsolatok dinamikájára.

De mi állhat ennek hátterében? Hogyan befolyásolja a születési sorrend a gyerekek viselkedését, és hányadik gyermek van nagyobb kockázatnak kitéve? Részletek a galériában!

A tanulmányt Joseph Doyle, az MIT közgazdásza és kollégái végezték, és olyan országokat vizsgáltak, mint Dánia és az Egyesült Államok. Ezek az országok kulturálisan és társadalmilag különbözőek, mégis hasonló eredményeket mutattak. A kutatók különösen a fiúkat vizsgálták, mivel náluk jelentősebb volt a viselkedési kockázatok növekedése a születési sorrend alapján.
Kattints a további képekért!

Hatalmas összeghez juthatnak életük során azok a szerencsések, akik az alábbi 3 csillagjegy közül valamelyik szülöttei.

Leadfotó: 123RF

CBS News

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Audrey Hepburn nádszálvékony alakját sokan irigyelték, sokan pedig azt gondolták róla, önsanyargatással éri el, hogy soha ne hízzon egy dekát sem. Ez azonban nagyon távol állt a valóságtól, a...
Sztárok
Krausz Gábor már mindenben az új kezdetet látja, amióta elváltak egymással Tóth Gabival. Vajon megvan benne az erő, hogy ezt a golyót most elkerülje?
Lifestyle
Egy bizonyos folt jelenléte egyértelmű figyelmeztetés arra, hogy a tojás már nem megfelelő a fogyasztásra, és nagy egészségügyi kockázatot jelenthet.