Lifestyle

Ezt teheted közösségi oldalaid biztonságáért

Bizonyára Te is hallottál már rémtörténeteket ellopott magán, illetve céges Facebook-profilokról, amiket aztán a csalók mindenféle gonosz dologra használtak, ami percek alatt lerombolta adott személy vagy cég régóta építgetett arculatát, illetve a környezete által élvezett bizalmat.

Ez akkor is szörnyű, ha magánemberként történik meg veled, de a jó hír, hogy a közvetlen ismerőseid, barátnőid előtt könnyedén tisztázhatod magad, egy vállalkozásnak viszont nehezebb a dolga, súlyos összegekben mérhető a veszteség, amit egy üzleti profil feltörése okoz, arról nem is beszélve, hogy mennyi munka megy kárba.

Ezért érdemes a SocialWings online marketing ügynökség segítségét kérni, hiszen velük dolgozva egész online jelenléted kezdetektől fogva biztonságban tudhatod, de ettől függetlenül ebben a cikkben összefoglalunk néhány olyan alapvető óvintézkedést, amivel magad is védekezhetsz a profi rablók ellen.

Erős jelszó és kétfaktoros azonosítás

A profilodat elképzelheted úgy is, mint egy virtuális ingatlant, amibe semmiképpen sem szeretnéd, ha idegenek behatolnának. Ahogy otthonod ajtajára sem riglit szerelsz, a profiljaid jelszavára is érdemes nagyobb gondot fordítani, mint bepötyögni a család házi kedvencének vagy gyermekednek a születési dátumát.

Az igazán biztonságos jelszó 20 karakter legalább, vannak benne, számok, kicsi- és nagy betűk, és természetesen speciális karakterek is. Hiába dolgoztál sokat az adott jelszó megalkotásával, attól még ne használd több helyen, hiszen ez biztonsági kockázatot jelent.

Érdemes emellett aktiválni a kétfaktoros azonosítási lehetőséget is, így a jelszó mellett egy sms-ben kapott kódra is szükség lesz a bejelentkezéshez, ha a telefonodra sikerül vigyáznod, nagyban megnehezítheted már ezzel is a csalók dolgát.

Rendszeresen ellenőrizd a bejelentkezési helyeket

Érdemes fix időközönként ellenőrizni, hogy milyen eszközökről történt bejelentkezés a fiókodba, mindig töröld azokat, amiket nem használsz napi szinten, pláne, ha nyilvános helyeken elérhető gépekről van szó.

Azt is érdemes gondosan átvizsgálni, hogy milyen alkalmazásoknak és weboldalaknak adtál hozzáférési jogot a Facebook- vagy Instagram-fiókodhoz. Amelyik a listában szereplő applikációk, honlapok között nem ismerős vagy kicsit is gyanús, azonnal töröld. Ha tévedtél, még mindig javíthatod, hiszen majd kér újból hozzáférést, viszont a szigorúság ez esetben profilt menthet.

Gyanús aktivitások és adathalászat elleni védekezés

Végezetül mindenképpen kérjél értesítést az ismeretlen bejelentkezésekről, és állíts be biztonsági kapcsolatot, akiben megbízol. Ha gyanús e-mailt kapsz, főleg ismeretlen címzettől, vagy akár spamban, ami jelszó megadását kéri, ellenőrizd a fiókhoz tartozó hivatalos értesítések között, hogy valóban a Facebook vagy Instagram küldte-e.

Fontos tudni, hogy a közösségi oldalak soha nem kérnek személyes adatokat vagy jelszavakat üzenetben, szóval minden ilyen levél biztos, hogy csalók próbálkozása, efelől biztos lehetsz.

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Sztárok
Pont a temetőben járt egy rajongó, aki fotót készített Boros Lajos nyughelyéről. Meglepő, hogy néz ki most a sír.
Sztárok
Hacsi Bogi és szerelme, Bálint friss jegyespárként jelentek meg a 2024-es Inspiráló Nők Estje gálán, ahol a Miss World Hungary tavalyi győztese a lánykérésről, valamint a nagy nappal kapcsolatos...
Lifestyle
Igazi gyöngyszemet találhatunk az újra megnyitott Margit-szigeten. Érdemes ingyen hozzájutni, mert a szupermarketekben roppant drága.