Utazás

Budapest rejtett kincsei: 5 hely, amit még a helyiek is alig ismernek

Budapestet nem véletlenül emlegetik Európa egyik legszebb fővárosaként: a Duna két partján fekvő város számtalan látványosságot és élményt kínál az idelátogatóknak.

A Lánchíd, a Halászbástya, a Parlament és a termálfürdők mind kihagyhatatlan látnivalók. Ám ha kicsit elmerülnénk a város rejtett arcában, olyan különleges helyeket fedezhetünk fel, amelyekről még a helyiek közül is kevesen tudnak.

Megmutatunk öt olyan titkos budapesti látnivalót, amelyeket érdemes felkeresni, ha valami újat szeretnél felfedezni.

1. Füvészkert – A város titkos botanikus kertje

A legtöbben nem is gondolnák, hogy Budapest VIII. kerületében, a Tisztviselőtelepen található egy elbűvölő botanikus kert. A Füvészkert, az ország első botanikus kertje, ahol számos egzotikus növényt csodálhatunk meg.

A kertben tavacskák, sűrű bambuszerdők és több százéves fák között sétálva pillanatok alatt elfelejthetjük, hogy a város közepén vagyunk. Különlegessége az üvegházakban található trópusi növények és orchideák gyűjteménye. A Füvészkert tökéletes hely egy csendes, nyugodt délután eltöltésére, ahol akár piknikezhetünk is a gyepre terített pléden.

2. Sziklakórház – Bunker a Várhegy mélyén

Budapest rejtett történelmének egyik legkülönlegesebb helye a Budai Várhegy gyomrában található Sziklakórház. A második világháború és az 1956-os forradalom idején titkos kórházként és atombunkerként működött, ma pedig múzeumként látogatható.

A Sziklakórház bejárása során betekintést nyerhetünk a város viharos történelmébe és abba, hogyan működött egy földalatti kórház a háború idején. A helyszín valóban izgalmas és egyedi élményt nyújt, így mindenképpen érdemes felvenni a bakancslistára.

3. Római-part – A helyiek kedvenc pihenőhelye a Duna partján

Ha valami igazán helyit szeretnél felfedezni, akkor a Római-part a te helyed. Ez a város északi részén található folyóparti szakasz igazi kikapcsolódást kínál.

Hangulatos vendéglők, szabadtéri sörözők, vízparti sétautak és csónakházak adják meg a hely varázsát. A Római-part különlegessége a laza, nyugodt hangulat, ahol akár egy friss lángost vagy halat is elfogyaszthatsz a vízparton. Bérelhetsz kajakot vagy kenut, de egyszerűen csak ücsöröghetsz a parton, élvezve a Dunára nyíló kilátást.

4. Óbudai Gázgyár – Ipari műemlék a város peremén

Az Óbudai Gázgyár ipari műemlékei a város egyik legkülönlegesebb arcát mutatják meg. A 19. század végén épült gázgyár területén álló tornyok, csarnokok és egyéb ipari épületek ma is lenyűgözőek. Bár az épületek nagy része nem látogatható, a terület körül sétálva átérezhetjük a régi idők ipari hangulatát. A környék a mai napig kevesek által ismert, pedig igazi kincs az ipari építészet és a városi felfedezők szerelmeseinek.

5. Molnár János-barlang – A város alatti titok

A Molnár János-barlang létező és különleges hely Budapesten, amelyet a Rózsadomb alatt találhatunk. A termálvizes barlangrendszer vízzel teli járatai egyedi látványt nyújtanak. Bár szabadon nem látogatható, szervezett túrák keretében mégis bejuthatunk a barlangba. Ha szereted a természetet és a különleges élményeket, a Molnár János-barlang a tökéletes választás. Érdemes a Lukács Fürdővel kombinálni a látogatást, hiszen a barlang bejárata a közelében található.

Fedezd fel Budapest kevésbé ismert oldalát!

Budapest számos rejtett kincset tartogat, amelyek felfedezéséhez érdemes néha letérni a turisták által jól ismert utakról. Ha szeretnéd még jobban megismerni a város titkait, és elmerülni a budapesti programok kavalkádjában, akkor nincs más hátra, mint belevetni magad a város életébe!

Fotók: Wikipédia

Oldalak

Video Bemutatjuk a 2024-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságát
Utazás
Egészség
Persze lehet alkohol nélkül is bulizni, de a többség azért szeret feloldódni néhány körrel. Megmutatjuk, hogy mire kell felkészülnöd, ha nagy partit akarsz a barátaiddal.
Sztárok
A Sztárbox következő adásában Király Viktor és Herceg Dávid néz majd szembe egymással középsúlyban, de ennek az összecsapásnak lesz egy nagyon nagy hátulütője is.
Sztárok
Harry Spare című életrajzi kötetében vallott őszintén arról, milyen érzések kavarogtak benne, amikor meglátta élete szerelmét, Meghant.