Lifestyle

Hihetetlen számok: ennyi palackot váltunk vissza naponta az automatáknál, és ez még mindig csak a kezdet

A MOHU által telepített palackvisszaváltó automaták gyökeresen megváltoztatták a környezetvédelemmel és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos látásmódunkat.

A palackból palack lesz

Ahogy a hvg.hu cikke is kiemeli, a szelektív hulladékgyűjtés már régóta nem új jelenség Magyarországon. Mindenki jól ismeri a sárga és kék fedelű kukákat, sőt valószínűleg már el is helyezett bennük hulladékot. A rendszer működőképesnek bizonyult, hiszen bevezetésével hozzájárultunk ahhoz, hogy tisztábbá és biztonságosabbá váljon a környezetünk, de a hatékonyság további javításra szorul, hiszen a kidobott csomagolóanyagok csupán 30-40 százaléka végzi a szelektív gyűjtőben.

A MOHU által telepített palackvisszaváltó automaták viszont jelentős mértékben megváltoztatták a környezetvédelemmel és a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos látásmódunkat. A vásárlót motiválja a rendszer, hiszen palackonként 50 forintot kap, az így gyűjtött hulladék pedig csomagolóanyag formájában "születik újjá", így a körforgás be tud zárulni: a palackból palack lesz.

Az automaták közelmúltbéli forgalomnövekedése több, mint meggyőző: a gépekben naponta 6 millió újrahasznosítható csomagolóanyagot helyeznek el a felhasználók. A kifizetés történhet bankszámlára egy hazai fejlesztésű mobilapplikáción keresztül, illetve készpénzben vagy kupon formájában is. Sőt, a jótékonykodni vágyók 3 gyermekgyógyítással foglalkozó kórház egyikének is felajánlhatják a visszaváltásért kapott pénzt.
Kattints a további képekért!

A magyar élelmiszerboltláncok eddig jellemzően az üzletek belső helyiségeiben helyezték el a palackvisszaváltó automatákat, a gyakorlat azonban nem igazán vált be, ezért drasztikus lépésre szánták el magukat.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
Utazás
A hét második felében még 25-30 Celsius-fokos napi csúcsokra van kilátás, vasárnap viszont újabb jelentős fordulóponthoz érkezik hazánk időjárása.
Lifestyle
Az egész világháló beleremegett, amikor két héttel ezelőtt a Linkin Park bejelentette, hogy új énekesnőjükkel és dobosukkal visszatértek a zenei vérkeringésbe. A kultikus banda azóta nem csupán a...
Lifestyle
Öt, önmagát az interneten Brad Pittnek hazudó szélhámos csalt ki 128 millió forintot két női áldozattól - számolt be róla a The Guardian.