Vigyázz, ha ebből a 4 növényből készült étrend-kiegészítőt szedsz: károsítják a májad, és teljesen tönkre is tehetik azt

Egy új kutatás szerint rengetegen szednek gyógynövényből készült étrend-kiegészítőket, ám egyes fajtái ezeknek a tablettáknak, kapszuláknak vagy épp poroknak rendkívül veszélyesek is lehetnek a májra.

Hiába népszerűek, károsíthatják létfontosságú szervünket

A máj az emberi test legnagyobb belső szerve, amely központi szerepet játszik az anyagcserében, a méregtelenítésben és a tápanyagok feldolgozásában. Felelős a vérben található méreganyagok lebontásáért, a gyógyszerek metabolizálásáért, valamint az epe termeléséért is, amely szükséges a zsírok emésztéséhez. A máj továbbá tárolja a glikogént, szabályozza a vércukorszintet, és részt vesz a fehérje- és zsírsav-anyagcserében, emellett fontos szerepe van a véralvadási faktorok termelésében és a vörösvértestek lebomlásában is. Egyszóval rengeteg feladatot lát el, épsége pedig elengedhetetlen szervezetünk normális és egészséges működése érdekében, így óvni kell, ahogyan csak tudjuk. Nos, egy új tanulmány arra világította rá az embereket a minap, hogy egyes, gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítőkben sem lehet már bízni, ugyanis bár népszerűek, mégis súlyosan károsíthatják májunkat. Galériánkban olvashatod a részleteket!

Ahogyan a Health is írja, a múlt hónapban a JAMA Network Openben publikáltak a szakértők egy olyan kutatást, amelyet az amerikaiak körében végeztek el. A tanulmány szerint az Egyesült Államokban több millió ember szed gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítőket, ám ezeknek van 6 olyan fajtája, amelyek akár teljesen tönkre is tehetik a májat.
Kattints a további képekért!

Ahogyan a Mirror is írja, több mint 200 fajta rák létezik, a korai jelek észlelése pedig kulcsfontosságú a betegségek esetében, ugyanis az életünket is megmentheti, ha időben észrevesszük a tüneteket.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Sztárok
Rengeteg sztárt érint az árvíz, és mennek a súlyos történések. Havas Henrik is el lesz zárva a külvilágtól pár napig, míg Varga Viktort nem akarták hazaengedni.
Sztárok
II. Erzsébet szívügyének tekintette, hogy Meghan Markle beilleszkedjen a brit királyi családba, éppen ezért hajlandó volt vele kapcsolatban kivételt tenni egy fontos kérdésben.
Fashion&Beauty
Kamilla királyné ezúttal nem fenséges estélyiben vagy tekintélyt parancsoló kosztümszettben keltett nagy szenzációt, hanem egy átlagos, mégis feltűnően csinos őszi ruhában.