A szakértők figyelmeztetnek: hatalmas kockázatot vállalsz, ha műanyag edényben mikrózod az ételeket

A szakemberek azt tanácsolják, hogy soha ne műanyag edényben mikrózd meg a kaját, különben rendkívül súlyos következményekkel számolhatsz.
Elfelejtheted a műanyag edényeket
A probléma abból fakad, hogy még az egyébként biztonságosnak vélt műanyag tárolóból is könnyen a melegített ételekbe kerülhetnek bizonyos veszélyes anyagok. Phoebe Stapleton, a Rutgers Egyetem gyógyszertani és toxikológiai tanszékének docense elmondta: a mikrohullámú sütőben történő melegítés során nem csupán az étel, de a műanyag is felmelegszik. "Ez a megemelkedett hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a műanyag edényben lévő vegyi anyagok az épp melegített ételbe kerüljenek" - tette hozzá a kutató. És sajnos mindez azokra az edényekre is vonatkozik, melyeken a "mikrohullámú sütőben is használható" megjelölés szerepel - figyelmeztet Kelly Johnson-Arbor, a MedStar Health egészségügyi szervezet toxikológusa.

A modern élet kényelme és technológiai vívmányai mellett gyakran figyelmen kívül hagyjuk azokat az apró, de jelentős veszélyeket, amelyek mindennapi életünket érintik. Az egyik ilyen rejtett fenyegetés a mikroműanyagok jelenléte, amelyek szinte észrevétlenül szivárognak be étrendünkbe. De mi is pontosan a mikroműanyag, és hogyan kerülhet be az ételeinkbe?