Sztárok

Ki örökli a Nemzet Színésze címet Király Leventétől? 5 esélyes jelölt, akinek már nagyon kijárna az elismerés

Nyolcvanhét esztendős korában meghalt Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas magyar színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, a nemzet színésze. Vajon ez utóbbi kitüntetést ki örökli majd a vidéki magyar színjátszás korszakalkotó egyéniségétől?

87 esztendősen elhunyt Király Levente, a nemzet színésze

Július 30-án lesújtó hírre ébredhettek a honi színházrajongók: 87 esztendős korában elhunyt Király Levente Kossuth- és Jászai-díjas magyar színművész, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, a nemzet színésze.

Az 1937-ben Budapesten született Király Levente 1959-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, s még abban az évadban a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. Hamar megszerette egymást a színművész és a város.

Király Levente a szegedi társulat vezető művésze, a prózai tagozat meghatározó tagja lett. Könnyed vígjátékokban éppúgy meghódította a publikum szívét, mint veretes tragédiákban. Pályája kezdetén klasszikus nagyoperettek táncoskomikusi szerepkörében aratott nagy sikereket. Később sorra játszotta el a világirodalom nagy klasszikusainak karakterszerepeit. Sokan emlékezhetnek Mercutiójára a Rómeo és Júliából, Falstaffjára a IV. Henrikből vagy Figarójára Beaumarchais darabjából. S amivel pályája során talán leginkább azonosították: Tevje, a Hegedűs a háztetőn című világhírű musicalből. Ezzel a szereppel nemcsak itthon, hanem a társulat Monte-Carlo-i vendégjátékán is óriási sikert aratott.

1996-ban nyugállományba vonult, de a szegediek továbbra is számítottak a munkájára. Csábító budapesti ajánlatoknak ellenállva megmaradt vidéki színésznek. Vérbeli társulati színművész volt, aki a fiatalabb kollégáinak nagy szeretettel adta át tapasztalatait, és segített pályájuk alakulásában. 2007-ben Szeged díszpolgárának választották.

Vajon ki örökli a Nemzet Színésze kitüntetést a magyar színjátszás 87 esztendősen elhunyt legendájától? Mutatunk 5 esélyesnek tartott jelöltet, aki már nagyon rászolgált az elismerésre!

Huszti Péter A Kossuth- és Jászai-díjas színművészre még gimnazistaként figyelt fel a Vígszínház hajdani igazgatója, Várkonyi Zoltán, aki aztán a színészi pálya felé terelte az ígéretes tehetséget. 1966-ban Huszti Péter Várkonyi osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Madách Színházhoz szerződött, melynek egészen 2007-ig volt a tagja. Ez idő alatt több mint 70 prózai szerepet alakított, és közben a filmezésbe is belekóstolhatott. Később rendezőként is irigylésre méltó sikereket ért el, 1982-től pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként is tevékenykedett. Munkásságáért megkapta a Magyar Corvin-láncot, az érdemes és kiváló művész címet, valamint a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja lett.
Kattints a további képekért!

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai-díjas színésznő a Partizán YouTube-műsorában mesélt a Nemzeti Színházban töltött éveiről, a novemberi balesetről, valamint távozásának körülményeiről.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Video Alhat-e a kutya az ágyban? Erről is vallottak a magyar hírességek
Sztárok
Utazás
Csípős, zord reggelek várnak ránk október második felében. Heti időjárás-előrejelzésünk következik.
Home&Design
A baktériumok nem csak a ház sötét zugaiban lapulnak – gyakran a szemünk előtt rejtőznek. De ne aggódj, könnyedén higiénikusabbá teheted a teret, ha ezeket a tárgyakat beilleszted a rendszeres...
Lifestyle
Bár a telefonálás továbbra is fontos eszköze a kommunikációnak, a fiatalabb generáció tagjai egyértelműen inkább az üzenetküldést részesítik előnyben, mivel az jobban illeszkedik életstílusukhoz és...