Utazás

Nyaralás autóval? Amit érdemes megtenni indulás előtt!

Megérkezett a nyár, véget ért az iskola, sokan pedig már számolják vissza a napokat, hogy mikor is mehetnek már nyaralni. Nagyon sokan indulnak útnak autóval, ám egy fontos dologról megfeledkeznek, mégpedig az autó megfelelő lekészítéséről.

Bár hazánkban meglehetősen jó a közlekedés vonattal és autóbusszal is, sőt, a MÁV gyakran biztosít kedvezményes jegyeket bizonyos rendezvényekre, sokan mégis inkább az autót választják, hiszen így nincs kötve az indulás és a hazaérkezés ideje, és a nyaralóhelyen is sokkal szabadabban tudnak így közlekedni. Az autós utazás nagyon kényelmes tud lenni, de csak akkor, ha nem merül fel valamilyen váratlan probléma az autóval kapcsolatban. Sokan erre nem is gondolnak, úgy vannak vele, hogy az autó műszerfalán nem villan fel a hibajel, akkor minden a legnagyobb rendben van – írja az AutógumiAkció szakértője.

Pedig hosszabb utazások előtt érdemes egy általános ellenőrzést kérni a szerelőtől, hiszen számos olyan gond lehet az autóval, amit nem jelez a műszerfal.

Amit érdemes indulás előtt átnézetni az autón

Amikor megérkezik a jó idő, a legtöbben letudják az autó tavaszi/nyári felkészítését annyival, hogy lecseréltetik az abroncsokat téliről nyárira, és ennyi. Mielőtt hosszabb útra indulunk, mindenképp előnyös, ha elvisszük az autót a szerelőhöz, és kérünk egy általános ellenőrzést. A folyadékszintek vizsgálatát mindenképp célszerű elvégezni, ami nemcsak a hűtőfolyadék és a szélvédőmosó folyadék ellenőrzését/cseréjét jelenti, a motorolaj, a fékfolyadék és a váltófolyadék is megérdemel egy kis odafigyelést.

Emellett a motor, a váltó és a fék állapotának vizsgálata is fontos lépés, hiszen ezek lényeges alkatrészei az autónak. Különösen akkor, ha dimbes-dombos, hegyekkel tarkított vidéken visz az utunk, a váltó és a fék állapota különösen fontos lesz a biztonságos közlekedéshez. Persze akkor is elengedhetetlenek ezek az alkatrészek, ha történetesen autópályán közlekedünk az otthonunktól egészen a nyaralás célpontjáig.

Ami még fontos feladat indulás előtt, az a klíma átnézetése. Sokan csak útközben szembesülnek azzal, hogy a klíma nem úgy működik, ahogyan kellene, ez pedig rendkívül kellemetlenné teheti az utazást egy forró nyári napon. A klímatisztítást, illetve szükséges esetén a klíma feltöltését érdemes az indulás előtt megtenni.

Az autógumik ellenőrzése is fontos lépés utazás előtt

Ha az autószerelő elvégezte a szükséges vizsgálatokat és javításokat, akkor érdemes útba ejteni a gumiszervizt is, és kérni egy ellenőrzést az autógumik esetében is, különösen, ha négyévszakos abroncsról van szó. A nyári gumi esetében jellemzően a szerviz megnézi a gumi állapotát, mielőtt az felkerül az autóra, tehát valószínűleg bírni fogja az utat. Ugyanakkor a guminyomást mindenképp célszerű ellenőrizni a nyári gumik esetében is, és szükséges esetén az optimális értékre állítani.

Ha viszont 4évszakos abroncs van az autónkon, és még nem tettük meg, akkor mindenképp kérjünk egy ellenőrzést, illetve egy centríroztatást. Ennél az abroncstípusnál nincs ugyan szükség félévente cserére, de az állapotellenőrzés rendkívül fontos lépés a biztonságos közlekedéshez.

Fotó: pexels.com

Oldalak

Video Inspiráló Nők Díj 2024 - Szavazz te is a kedvencedre!
Utazás
Lifestyle
A téma a mobiltelefonok széleskörű elterjedése óta foglalkoztatja az emberiséget, de vajon mi a teljes igazság? Tényleg agyrákot okozhat a túlzásba vitt mobilhasználat?
Lifestyle
Sztárok
Szeptemberben közölte a nagyérdeművel a jó hírt Katalin hercegné, miszerint kemoterápiás kezelésének végéhez ért, ám a munkába csak fokozatosan tervez visszatérni, emiatt pedig egyelőre továbbra is...