Lifestyle

Senki sem számított ilyesmire: meglepő hír érkezett a nyári gyümölcsről, amit a magyarok is imádnak

Kiváló termésre, a tavalyi duplájára és hosszú szezonra is számíthatnak idén a kajszibarack-termesztők – mondta Nagy István agrárminiszter a Facebookra szombaton feltöltött videójában - írja az MTI.

Csaknem 5000 hektáron termesztik

Magyarországon jelenleg 1731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület is jelentős növekedést mutatott, ami a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi – ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a kajszibarack termesztése sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak.

„Azon dolgozunk, hogy a termelők minél stabilabb feltételek között növelhessék terméshozamukat, és megfelelő támogatást kapjanak a fejlesztéseikhez” – mondta Nagy István.

A miniszter szerint az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak.

Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ezek a támogatások a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki - emlékeztetett a tárcavezető.

Kitűnő antioxidáns-forrás

Hozzátette: a kormány továbbra is elkötelezett a kajszibarack termesztésének és feldolgozásának támogatása mellett, azért, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé váljon a nemzetközi piacon.

A kajszibarack ugyanis frissen fogyasztva kiváló antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C- és E-vitamin-tartalommal bír, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában – ismertette.

„Érdemes tehát fogyasztani, érdemes vásárolni, most van itt a szezonja” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Még csak június eleje van, de a szóban forgó gyümölcs máris eltűnt az üzletek polcairól. Lehet, hogy a nyári idény során már nem is találkozhatuk vele?

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
Azt tudjuk jól, hogy az előadók közül Szikora Róbert is mindig őszintén elmondja, amit gondol. Most Azahriah, és a Valmar is a középpontba került.
Sztárok
Bár sokan úgy gondolják, egy hercegnének mindent szabad, ez egyáltalán nem így van: Katalin még egy olyan egyszerű dolgot sem tehet meg, amit egyébként bármelyik ember szabadon csinálhat.
Egészség
Egy új tanulmány szerint több népszerű ételben és egy igencsak kedvelt italban is rákkeltő vegyi anyagokat találtak a tudósok.