Utazás

Gondoltad volna? Valójában ezért festik fehérre a repülőgépeket

Most következő cikkünkből kiderül, miért ez a szín a legopmitálisabb a repülők számára.

Kissé unalmas, az utazóközönség mégis gyorsan hozzászokott

A világon jóformán minden repülő fehér színű: az utazóközönség a múlt században különösebb ellenérzések nélkül elfogadta ezt a tényt, és ma már valószínűleg mindenkiben megütközést keltene, ha lilára, vörösre vagy zöldre festett gépek emelkednének a fellegekbe. Elgondolkodtál már rajta, miért pompázik minden egyes repülőgép e nem túlságosan izgalmas színben? Joggal gondolhatnád, hogy a puszta képzelethiány az oka, meg aztán úgyis teljesen mindegy, hogy pontosan milyen is e járművek külseje, hiszen mind a pilóták, mind az utasok rendkívül kevés időt töltenek a szemrevételezésükkel. Nos, a helyzet a valóságban jóval összetettebb: praktikus okai vannak annak, hogy egyetlen kék, sárga vagy fekete repülőt sem szoktunk látni az égen. Ha felkeltettük a kíváncsiságodat, nyisd meg a galériát: a cikk azonnal folytatódik!

A fehér szín a repülés biztonságának egyik fontos záloga, ráadásul még költséghatékony is, mi több, a környezetet is kíméli - írja a Matadornetwork. A fehér színű festék a napfényt és a napsugárzást is képes visszaverni, így a kabin nem melegszik fel. Mivel némileg védi a nap áldatlan hatásaitól a gépet, így a hűtési költségek sem ugranak az egekig - ecseteli R. John Hansman, az MIT repülés- és űrhajózás-tudományi professzora.
Kattints a további képekért!

Rengeteg kutatás vizsgálta már, milyen hatással van az emberekre, ha repülés közben alkoholt fogyasztanak. Ismét nem túl biztató adatok láttak napvilágot.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Utazás
Sztárok
Az utóbbi időben rengeteg hollywoodi híresség fordult meg hazánkban, az azonban még mostanság is ritkaságszámba megy, hogy egy tengerentúli sztárpár Budapestet válassza egy ennyire bensőséges és...
Sztárok
Julia Roberts és férje, Danny Moder idestova 22 éve tartanak ki egymás mellett jóban-rosszban, amiről a színésznő a minap egy igencsak romantikus bejegyzéssel emlékezett meg.
Lifestyle
A szakemberek már kongatják a vészharangot: a közeljövőben tovább folytatódhat a magyarok által is imádott, sőt nélkülözhetetlennek tartott édesség drágulása.