Veszélyes lehet a ketogén diéta? Erről mindenképpen tudnod kell, mielőtt belevágnál!

A ketogén diéta a 2000-es évek elején vált népszerűvé azzal a jelszóval, hogy „a zsír nem ellenség”, egy új tanulmány viszont felvet néhány kérdés azzal kapcsolatban, vajon valóban egészséges-e.

Jól gondold meg!

Az elmúlt két évtized során a ketogén diéta hatalmas népszerűségre tett szert az egészségtudatos emberek körében. A "zsír nem az ellenség" mottóra épülő étrend, sokan bíztak abban, hogy ez az étrend forradalmasítja a fogyást és az egészségmegőrzést. Azonban a legújabb kutatások rámutatnak, hogy a ketogén diéta hosszú távú hatásai nem olyan kedvezőek, mint amilyennek korábban hittük. A Current Problems in Cardiology 2024. márciusi számában megjelent tanulmány szerint a ketogén diéta nemcsak hogy nem hatékony hosszú távon, de akár veszélyes is lehet az egészségre. Olvass tovább a részletekért!

Joanna Popiolek-Kalisz, a kutatás vezetője számos problémát azonosított ezzel a ketogén étrenddel kapcsolatban. Az egyik legaggasztóbb eredmény, hogy a gyors súlycsökkenés, amelyet sokan tapasztalnak, főként vízveszteségből adódik, nem pedig valódi zsírcsökkenésből. Emellett a ketogén diéta magas LDL-koleszterinszinthez vezethet, ami növeli a szívbetegségek kockázatát.
Kattints a további képekért!

Kánikulában az egyik legfontosabb dolog a folyadékpótlás, azonban nagyon nem mindegy, pontosan mivel oltjuk olyankor a szomjunkat.

Leadfotó: 123rf, forrás: vogue.co.uk

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Lifestyle
A Bika napját egy kellemetlen félreértés árnyékolhatja be. Napi horoszkóp.
Sztárok
Matthew Fox személyesítette meg Jack Shepard karakterét a Lost - Eltűntek című sorozatban, s bár akkoriban ő maga óriási népszerűségnek örvendett, ma már szinte egyáltalán nem szerepel a nyilvánosság...
Lifestyle
A mellrák korai felismerése életet menthet – több szervezet közösen hívja fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.