Recept

Mit ne tegyél soha a kávédba – Többet árthat, mint gondolnád

Cukor, édesítő, szirup, tehéntej vagy éppen növényi tej? Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi egészséges és mi nem azok közül, amit leggyakrabban teszünk a kávénkba.

A legjobb és a legrosszabb hozzávalók, amiket a kávédba rakhatsz

Kevés személyesebb dolog van annál, mint hogy hogyan isszuk a kávét. Ahány ember, annyi kávépreferencia. Feketén, tejjel, cukorral, valami extra ízélménnyel felturbózva – a lehetőségek tárháza végtelen. A HuffPost táplálkozási szakemberek segítségével összefoglalta, hogy mely adalékok vannak pozitív, semleges vagy éppen negatív hatással a szervezetre, és ezáltal az egészségünkre. Ha lesújtó eredményt kapnál a jelenlegi kávérendelésedet illetően, akkor sincs ok aggodalomra, ugyanis készültünk pár egészséges alternatívával minden hozzávaló esetén.

Mesterséges édesítőszerek (semleges hatás)

Rengeteg mesterségesen előállított édesítőt ismerünk, de mindezek közös jellemzője, hogy kevesebb kalóriát tartalmazó alternatívát nyújtanak a hagyományos cukor helyett, amiből egy kávéskanálnyi adag nagyjából 16 kalóriát tartalmaz. Ennek ellenére egyes édesítőszereket akár 200-700-szor édesebbnek is érezhetünk, mint a cukrot, ezért sokkal kevesebb is elég belőlük.

Bár a hetvenes években sok rosszat lehetett hallani az édesítőszerekről (ekkoriban elterjedt elképzelés volt, hogy húgyhólyagrákot okoznak), valójában ezek a helyettesítők (például a stevia) biztonságos, nem mérgező alternatívának bizonyulnak. A cukorpótlók nemcsak felerősítik a kávé ízét, de megakadályozhatják a fogszuvasodást és még a cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszint-emelkedését is. A túlzott fogyasztásukkal azonban vigyázni kell, mert emésztési problémákat idézhet elő.

Fehér cukor (negatív hatás)

Nincs is annál természetesebb, mint a kissé kesernyés kávéba belelapátolni egy kis cukrot, azonban sajnos ezzel semmilyen táplálkozási szükségletet nem elégítünk ki, a túlzott cukorfogyasztás pedig számos egészségügyi kockázathoz vezethet, beleértve a cukorbetegséget és a súlygyarapodást.

Napi több kávé több kanál cukorral, és nagyon könnyen összeadódnak a kalóriák. Szakértők szerint a férfiaknak legfeljebb 9 kiskanál, nőknek pedig 6 kiskanál cukormennyiség elfogyasztása javasolt egy nap. Ha mindezt vagy ennek nagy részét „elhasználod” a kávédba, akkor az összes többi étkezés esetén nagyjából búcsút is kéne mondani a cukornak.

Ha mindenképp szeretnéd cukorral édesíteni a kávéd, akkor használhatsz kókuszcukrot is, ami sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomított cukor, ráadásul karamellszerű ízével tovább gazdagítja a kávé aromáját.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Video Kedvenceikről meséltek a kutyabarát sztárok
Recept
Sztárok
Meghan Markle és Harry herceg kislányáról, Lilibetről vajmi kevés információ van a rajongók birtokában, éppen ezért derültek fel egy emberként, mikor néhány bennfentes információ napvilágra került a...
Utazás
A hvg.hu a MÁVInform honlapján megjelent információk alapján állította össze a legproblémásabb magyar vasútvonalak listáját.
Lifestyle
Ragyogó évet zárt tavaly az amerikai autópiac: az eladásokban szinte minden mérvadó márka növekedést mutatott, a legkeresettebb 10 modell összesített eladása pedig nem kevesebb mint 4 millió járművet...
Lifestyle
Szerte a világon hatalmas fenyegetést jelentenek a lakástüzek, és sokszor az ingatlan lehető legváratlanabb szegleteiben csapnak fel.
Lifestyle
Bár a zenei ízlés természetesen nem az intelligencia egyetlen mércéje, ez a kutatás egy újabb érdekes szempontot ad ahhoz, hogy megértsük, miért vonzódunk bizonyos műfajú zenékhez.
Lifestyle
A mobiltelefonunk nemcsak az életünket könnyíti meg, hanem az adataink legfontosabb tárháza is. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy körültekintően és biztonságosan használjuk – még akkor is, ha csak...