Glutén- és lemondásmentes mézeskalács: Pofonegyszerű elkészíteni!
Kipróbáltuk, díszítettük, megkóstoltuk.
Karácsonyi ízek mindenkinek
Te is lázasan készülsz a karácsonyra, és már eltervezted, mi mindent sütsz-főzöl az ünnepre? Mostanság már egyre több családban más ez a készülődés, mivel nem eheti mindenki ugyanazt, sok embernek olyan menüt kell összeállítani, amely mentes valamitől. Szerencsére azonban azoknak sem kell lemondaniuk a klasszikus és felejthetetlen karácsonyi ízekről, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatják a hagyományos finomságokat. A Mentes Feszt és a Gasztroblogger Fesztivál közös workshopján jól megtanultuk, hogyan lehet mennyei glutén-, tej- és cukormentes mézeskalácsokat készíteni. Már mutatjuk is!
Mentes Feszt újra
Az idei első után, 2020. február 29-től március 1-jéig ismét megrendezik a kétnapos Mentes Fesztet. A 2019-es mentesfesztivál egyik érdekessége egy gluténmentes kutyatáplálék volt, amelyet egy családi vállalkozás mutatott be.
Mentes mézeskalács
Hozzávalók:
A mézeskalácshoz:
- 1 cs Mentes mézeskalács keverék
- 63 g alamacukor vagy méz
- 35 g víz
- 25 g tojás (½ tojás)
- 21 g kókuszolaj
- 3 g narancshéj
A cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 15-20 dkg nagyon finomra darált cukor
- 1 tk étkezési gluténmentes keményítő
- 1 tk ecet
Elkészítés:
A mézeskalács hozzávalóit összekeverjük és begyúrjuk a tésztát. Pihentetés után nyújtjuk, formázzuk és a fantáziánkra bízva díszítjük. A cukormázhoz a cukrot csak apránként adjuk a tojásfehérjéhez, meg kell várni, amíg a cukor feloldódik benne. Ha sűrű lett a máz, akkor cseppenként vizet adagolunk hozzá, ha viszont folyósra sikerült, akkor cukrot. Az ecetre azért van szükség, hogy díszítőnk fényes és tartós legyen.