Ha már úgyis itt a szezonja, legyen az ebéd töltött káposzta!
Nagyszerű magyaros egytálétel édeskáposztából, a hétköznapokra is.
Töltött káposzta
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéscomb
- 20 dkg rizs
- 2 vöröshagyma
- 2 közepes káposzta
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- só
- bors
- ételízesítő
- 1 doboz sűrített paradicsom
Elkészítés:
Mielőtt belekezdenénk a töltelék összeállításába, előkészítjük a káposztaleveleket: kivágjuk a torzsát, a fejről levesszük a külső leveleket és egy magas falú edényben felforralt vízbe dobjuk. A leváló leveleket kiszedjük, hagyjuk hűlni és lecsöpögni, majd a levelek vastag ereit eltávolítjuk. Ha nagynak találjuk a leveleket, ketté is vághatjuk.
A töltelékhez a húst egy tálba tesszük, ráhalmozzuk a rizst, az olajon üvegesre pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk. Az egészet kézzel alaposan összekeverjük, majd gombóconként a levelekbe csavarjuk, a feltekert levelek végét pedig benyomkodjuk. Ezután megágyazunk a töltelékeknek: az edény aljára tesszük a megmaradt káposztát, erre fektetjük a töltött káposztákat. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, mehet rá az ételízesítő és annyi víz, amennyi ellepi. A töltött káposzta akkor lesz kész, ha a rizs és a hús is puhára fő benne.