Ezeket az ételeket és italokat tilos nyersen fogyasztani
Életveszélyes betegségeket okozhatnak.
Ezeket az ételeket tilos nyersen enni
Bár bizonyos ételek és italok kifejezetten egészségesek nyersen, vannak olyan finomságok, amiket elfogyasztás előtt kötelező megfőzni, megsütni stb. Eláruljuk, melyek ezek, és az is kiderül, miért veszélyesek!
1. Burgonya
A burgonyában rezisztens keményítő található, ami ellenáll az emésztésnek, így, ha nyersen fogyasztjuk, különféle gyomorproblémákkal kell szembenéznünk. Amennyiben zölden esszük, a szolaninnak nevezett toxin szabadul fel belőle, ami már kis mennyiségben is mérgező lehet: enyhébb esetben fejfájást, hányingert okoz.
2. Vesebab
A vesebab gazdag proteinben, rostban és antioxidánsban, ám, ha nyersen falatozzuk, több kárt okozhat, mint amennyit használ. Ilyen állapotában ugyanis tartalmazza a phytohemagglutinin nevű toxint, ami amellett, hogy gyomorproblémákat idézhet elő, az ételmérgezéshez hasonló tüneteket is produkálhat.