Gluténérzékenységre gyanakszol? Derítsd ki egyszerűen!
Manapság szitokszónak számít a glutén, pedig csak azoknak ajánlott kerülni a fogyasztását, akiknek a szervezete valóban érzékeny rá. Mindjárt el is mondjuk, hogy miért! (x)
Ez okozza a gluténérzékenységet
Először is tisztázzuk azt, hogy mi is az a glutén, amit mindenki kerülni akar! Nem más, mint a búzafélék egyik fehérjéje, másik nevén sikér. E nélkül a fehérje nélkül nem lehet az eddig megszokott, ízlésünknek megfelelő kenyeret sütni. A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. Ezek közül az előbbi, a gliadin a kiváltó oka a cöliákia (gluténérzékenység) betegségnek.
Egyszerű diagnózis otthon
Igen fontos megkülönböztetni az autoimmun megbetegedést, a gluténérzékenységet (cöliákiát) a különféle gabonaallergiáktól. A betegség kezelése mindkét esetben az élethosszig tartó, speciális diéta, de a kiváltó ok teljesen más. Ha felmerült benned a cöliákia (gluténérzékenység) gyanúja, nem szabad elkezdened a gluténmentes diétát a kivizsgálás előtt, ugyanis az téves diagnózishoz vezethet. Ugyanakkor a Veroval® Gluténérzékenység gyorsteszttel otthoni körülmények között derítheted ki, hogy van-e okod felkészülni a gluténmentes életre.
Ezt a gyorstesztet azzal a céllal fejlesztették ki a HARTMANN szakemberi, hogy a modern diagnosztika pontosságát és biztonságát otthoni, saját használatra is elérhetővé tegyék. A transzglutamináz-antitestek (IgA-antitest) kimutatásán alapul, amelyek a gluténérzékenységre utalhatnak. Alkalmas az első diagnózisra, illetve a terápia folyamatos ellenőrzésére is. Teljesítőképesség-értékelési vizsgálatok alapján a Veroval® Gluténértékenység gyorsteszt pontossága igazoltan több mint 98%-os.
A gluténmentes táplálkozás nem varázsdiéta
Nem fognak azonnal csökkeni a kilók, ha száműzöd ételeidből a glutént, sőt, esetenként a gyártók több zsírt és cukrot használnak, hogy enélkül is elérjék a megfelelő állagot. Ráadásul a gluténmentes jelző nem jelenti azt, hogy az élelmiszer mindenképpen egészséges! A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek például vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de gyakran előfordul a glutént önkéntesen száműzőknél a nem elégséges vas-, rost- és B-vitamin-bevitel.
Ezekre figyelj oda!
Ha az alábbi tüneteket észleled magadon, gyanús, hogy gluténérzékeny vagy:
- krónikus és/vagy görcsös hasmenés, haspuffadás, hasfájás;
- hányinger, hányás;
- emésztetlen tömeges, zsírfényű széklet;
- fogzománc hibák, a fogak korai romlása, elsősorban a maradandó metszőfogakon, vízszintesen, szimmetrikusan látható zománc hiba, zománc elszíneződés;
- visszatérő hólyagok, afták rendszeres megjelenése
Ha ezeket tapasztalod, teszteld magad a Veroval® Gluténérzékenység gyorsteszttel és menj biztosra!
Másra gyanakszol? Teszteld magad!
A Veroval® további gyorstesztjeivel otthon, saját használat során megállapítható a húgyúti fertőzés, a vashiány, a férfi termékenység, az allergia, az antibiotikum szükségessége, a koleszterinszint, a gyomorprobléma, az emésztőrendszer problémái, az alkoholszint, a drogfogyasztás, valamint a korai terhesség is.