Te vajon túlsúlyos vagy? Így derítheted ki egyszerűen!

Lassan de biztosan itt a tavasz, szoknyák jönnek, lábak villannak és egyre többet mutatunk magunkból. Éppen ezért teljesen érthető, hogy szeretnénk formába hozni magunkat, és egy kicsit igyekszünk lefaragni a hideg hónapok alatt összegyűjtött súlyfeleslegből. De vajon tényleg van miből? Vagy teljesen normális a súlyunk és csak mi gondoljuk úgy, hogy lenne még honnan ledolgozni? Segítünk kideríteni!

Az ideális testsúly az egészséges

Az ideális testsúly meghatározására különféle táplálkozástudományi képletek, táblázatok adnak viszonyítási alapot. Ezek a táblázatok az ideális testsúly tartományon belül egy átlagértéket, és alsó felső határértéket tartalmaznak. A két határérték közti tartomány teljes egészében az ideális testsúly zónához tartozik, így tehát ahhoz, hogy megtudjuk "egészséges" súlyban vagyunk-e, nem egy bizonyos ideális testsúly értékben, hanem ideális testsúly tartományban kell gondolkodnunk!

Így számolhatod ki egyszerűen!

Az ideális testsúly kalkulációja alapesetben a nem és testmagasság alapján történik, a közismert Broca-index, vagy módosított Broca-index felhasználásával. Számítása úgy történik, hogy testsúlyunkat elosztjuk a méterben mért testmagasságunk négyzetével.

Amennyiben a kapott érték:

  • kisebb, mint 18: túlzottan sovány
  • 18 és 25 között van: ideális testsúllyal rendelkezik
  • 25 és 30 között van: túlsúlyos
  • nagyobb, mint 30: kórosan elhízott

Tehát például egy 167 cm magas és 54 kg súlyú személy esetében a következő képletet kell használnunk: 54/(1,67x1,67)=19,36. Mivel a kapott érték 18 és 25 közé esik, így elmondható, hogy emberünk ideális testsúllyal rendelkezik, aggodalomra semmi ok!

Egy kis alakformálás azért belefér

Persze nem mindenkinek a súlyával van a legfőbb problémája, előfordulhat, hogy csak egy kicsit szeretnénk innen-onnan lefaragni, szálkásítani, vagy éppen izmosítani valamelyik testrészünket! Ehhez alapvetően nem a súlyunk figyelgetésére, hanem a rendszeres testmozgásra, sportra van szükségünk és persze az sem árt, ha könnyen hasznosítható élelmiszereket és tápanyagokat viszünk a szervezetünkbe.

Femcafe-tipp (x)

Ha Te is szeretnél képben lenni a súlyoddal, akkor válaszd a Beurer mérlegeit, kínálatukban ugyanis a jól felszerelt diagnosztikai mérlegektől kezdve az átlátszó üvegmérlegen keresztül a dekoratív formatervezett mérlegekig mindent megtalálsz! Connect mérlegeik pedig - mint például a BodyShape terméksorozat - innovatív hálózati összeköttetést kínálnak az okoseszközeiddel is! Súly, testzsír, testvíz, izomarány és csonttömeg mérés egyszerűen, ha pedig a kalóriaszükségletedre vagy testtömeg-indexedre vagy kíváncsi, a Beurer mérlegeivel ezeket is könnyen kiszámíthatod!

Fotók: mirror.co.uk, megalindas.com; Leadfotó: azertag.az

Oldalak

Video Ha ezt csinálja a mobilod, éppen most lopják az adataidat
Egészség
Az érett banánnak érdemes alaposan megvizsgálni a külsejét, valamint a belsejét is, ugyanis felfedezhetsz rajta egy olyan jelet, amikor is már nem alkalmas a fogyasztásra.
Lifestyle
A macskákról köztudott, hogy igencsak érdeklődnek a szobanövények iránt, de szerencsére van egy egyszerű módszer, amivel könnyen távol tarthatod saját házi kedvencedet tőlük.
Sztárok
Rengeteg sztárt érint az árvíz, és mennek a súlyos történések. Havas Henrik is el lesz zárva a külvilágtól pár napig, míg Varga Viktort nem akarták hazaengedni.