Citromos-mákos bögrés palacsinta - Villámgyors és isteni finom
Mindenki ismeri azokat a recepteket, ahol egy kilogramm liszthez egy fél citrom héját és egy evőkanálnyi levét kellene hozzáadni, és még citromosnak merik magukat nevezni. Ugyanez a hátrányos helyzet jellemző a mákra. A két íz külön-külön is fenomenális, na de együtt! Legőzhetetlen páros. Ennek a receptnek a címében nem csak az izgalom-faktor miatt szerepel a citrom és a mák neve! Ráadásul mérned sem kell, elég egy bögrét előkapnod és indulhat is a főzés!
Hozzávalók:
- 3/4 bögre fehérliszt
- 1/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1/3 bögre cukor
- másfél teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 bögre tej
- 2 citrom reszelt héja
- 2 citrom leve
- 3 evőkanál puha margarin
- 1 tojás
- másfél kanál vanília aroma
- fél bögre mák
Elkészítés:
A tejet keverd össze a margarinnal és a citromlével, majd add hozzá a tojást és a vanília aromát. Könnyed mozdulatokkal forgasd bele a mákot, majd tetszőleges sorrendben a többi összetevőt is. Ne keverd túl, laza mozdulatokkal, lassan forgasd a folyadékba a száraz összetevőket, hogy a palacsintád könnyű és habos legyen! Egy egyhén olajos tepsit melegíts fel, majd merőkanállal lassan adagold bele a palacsintatésztát és süsd mindkét oldalon aranybarnára. Amerikai palacisntát készítünk, ezért sűrűbb a nálunk ismert palacsintáénál ennek a tésztája. Igyekezz egy-másfél centiméter vastag, 10-13 cm átmérőjű palacsintakorongokat kisütni, így lesz tökéletes a végeredmény! Az amerikaiak juharsziruppal tálalják, de mézzel vagy akár magában is nagyon finom!